Logo hetkrantje-online.nl
De signeersessie tijdens de boekpresentatie op 14 november bij boekhandel Paagman (foto: pr).
De signeersessie tijdens de boekpresentatie op 14 november bij boekhandel Paagman (foto: pr).

Voorburgse publiceert boekje 'Zoenen moet je leren'

  •   138 keer gelezen   Actueel

Voorburg - Vanwege haar vijftienjarig jubileum als zelfstandig coach heeft Corine Wielenga een boekje uitgegeven met vijftien van haar blogs. Het boekje ‘Zoenen moet je leren – bespiegelingen over het leven’ met stuk voor stuk verhalen, toegankelijk geschreven over gebeurtenissen uit haar leven voor iedereen herkenbaar, heeft Corine op 14 november gepresenteerd bij boekhandel Paagman in Den Haag.

Door Inge Koot

In haar praktijk Invorm (projectmanagement, training en coaching) aan het Oosteinde in Voorburg ontvangt Corine mensen die tegen problemen aanlopen tijdens het werk. Het kan gaan om loopbaanvragen of gedragsproblematiek.

Zij is haar praktijk 15 jaar geleden gestart en zocht na een aantal jaar naar mogelijkheden om in contact te blijven met haar klanten. “Als een klant bij mij in behandeling is geweest en weer sterk in het leven staat hoop je diegene niet snel weer terug te zien. Maar het is wel belangrijk dat ik bij hen op het netvlies blijf zodat zij mij in hun netwerk kunnen aanbevelen. Het is toch het fijnst als nieuwe klanten via via bij je komen.” Corine ging van start met het regelmatig sturen van nieuwsbrieven naar haar klanten. “Maar dat werd steeds lastiger. Ik raakte uit mijn nieuwtjes. Maar waarom dan niet een blog schrijven? Een blog hoeft niet over een nieuwtje te gaan. Elke blog gaat over een voorval uit mijn leven dat ik uitzoem en met een kritische coachende blik bekijk.”

Vijf jaar geleden verscheen haar eerste blog ‘Zoenen moet je leren’. Het ging over haar eerste heel kortstondige liefde die bestond uit eenmaal zoenen. “Die eerste zoen was een teleurstelling”, zegt ze lachend. “Dit kon mijn grote liefde niet zijn, was direct mijn conclusie.” Ze maakte het uit en kreeg als reactie van hem ‘Zoenen moet je leren’. “Dat heb ik daarna natuurlijk zelf ervaren. Deze uitspraak is nog steeds mijn persoonlijke tegeltjeswijsheid als iets niet direct de eerste keer lukt.”

Al vijf jaar schrijft Corine elke maand een blog. Het was dan ook niet eenvoudig om uit deze grote hoeveelheid aan blogs een setje van vijftien stuks te selecteren. Maar het is gelukt. “Ik besloot om ze in eigen beheer uit te geven, wat me niet alleen tot uitgever bombardeerde, maar me ook opzadelde met alle verantwoordelijkheden en vragen van dien. Want waren alle blogs wel zo goed dat ze het drukken waard waren? Hoeveel kies je er uit? Moet het rondom een bepaald thema of juist niet? Hoe maak je van een stapeltje A4-tjes een mooi vormgegeven boekje? Hoe en wanneer breng je het op de markt? En misschien wel de belangrijkste vraag: ‘Waarom? Waarom zou je een bundel samenstellen op papier en daar geld voor vragen terwijl alles gratis op je website te vinden is? Het antwoord is dat ik voor mijn gevoel nú pas kan zeggen: ‘Ik coach en ik schrijf.’ Mijn blogs zijn ineens tastbaar en daarmee echt geworden. Er ligt straks zelfs een exemplaar in de Koninklijke Bibliotheek; voor de eeuwigheid. Dat moet het world wide web nog maar eens zien te evenaren.”

Heel bijzonder is het dat Corine haar toenmalige eerste liefde heeft weten te traceren en heeft uitgenodigd voor haar boekpresentatie op 14 november bij boekhandel Paagman. “Ik heb hem het eerste exemplaar overhandigd.” De boekpresentatie bij Paagman heeft Corine als een groot feest ervaren. “Op het Paag-podium met levensgrote posters van het boekje achter mij keek ik naar een zaal gevuld met vrienden en familie. Vanuit Limburg en Friesland waren fans afgereisd om erbij te zijn. En zo mocht ik in dat warme bad vertellen over het ontstaan van mijn boekje, over het verlies van mijn vriendin Mariska, over mijn verlangen om een roman te schrijven, voorlezen uit mijn bundel en het eerste exemplaar overhandigen aan de mysterieuze D. uit de blog waar het boek naar genoemd is.”

Het boekje ‘Zoenen moet je leren – bespiegelingen over het leven’ is te bestellen (€9,95 exclusief verzendkosten) via de website www.invormptc.nl .

Meer berichten