Burgemeester wenst inwoners een prachtig vrijheidsjaar toe | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Burgemeester Tigelaar en zijn vrouw schudden vele handen tijdens de nieuwjaarsreceptie (Foto: Inge Koot).
Burgemeester Tigelaar en zijn vrouw schudden vele handen tijdens de nieuwjaarsreceptie (Foto: Inge Koot).

Burgemeester wenst inwoners een prachtig vrijheidsjaar toe

  •   205 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - In een gezellig vol Raadhuis wenst burgemeester Klaas Tigelaar inwoners, ondernemers en medewerkers maandag 6 januari een gezond en gelukkig nieuwjaar toe. Tijdens zijn toespraak blikt hij kort terug op de viering van de jaarwisseling. De aanloop er naartoe was intensief voor de hulpdiensten en de gemeentelijke organisatie. “Lokaal en ook landelijk zal er de komende tijd nog intensief gesproken worden over hoe wij met elkaar oud en nieuw willen vieren en wat de samenleving hierin kan en wil tolereren.” De burgemeester kijkt ook vooruit naar het jaar 2020 waarin 75 jaar vrijheid wordt gevierd.

“Daarmee is 2020 een bijzonder jaar. Een jaar waarin we met verschillende activiteiten de tijd van bezetting en vervolging samen herdenken, de tijd van onvrijheid. Opdat we het niet vergeten. Maar ook beseffen welk groot goed vrijheid is en we kunnen vieren dat we in vrijheid mogen leven. Vrijheid delen we samen.”

Opbouw
Ook in Leidschendam-Voorburg hebben velen in de afgelopen 75 jaar gewerkt aan de opbouw en ontwikkeling van buurten, wijken en woonplaatsen Leidschendam, Stompwijk en Voorburg. “Het is geworden tot een prachtige en mooie plek om hier samen te wonen, te werken en invulling te geven aan vrije tijd. Een plek waar er aandacht is voor een mooie en veilige woonomgeving, waar er aandacht is voor elkaar. Waar we er voor willen zorgen dat kinderen niet in armoede opgroeien, dat zij hun talenten kunnen ontwikkelen door gebruik te maken van voorschoolse voorzieningen en goed onderwijs ontvangen in schone, veilige en duurzame schoolgebouwen. Waar volop keuze is om in cultuur of sport te genieten en je te ontwikkelen. Het is een plek waar we zorg willen geven voor de mensen die het nodig hebben, ondersteuning en hulp als het zelfstandig niet mogelijk is. Waar we mensen helpen naar werk. Waar we een groene en duurzame woonplek willen zijn en met elkaar stappen moeten zetten op het gebied van duurzaamheid, energie en milieu. Het is de plek waar ruimte is voor goed ondernemerschap en waar ondernemers bijdragen aan de levendigheid van Leidschendam-Voorburg. Kortom, een plek waar ieder zich welkom voelt!”

Vrijwilligers
Tigelaar benadrukt dat hij onder de indruk is van de wijze waarop er met elkaar gebouwd wordt aan de gemeente en aan de gemeenschap. “Dat we dat samen doen, zie ik aan de vele activiteiten die er zijn in buurten, bij organisaties, instellingen en verenigingen. Vele vrijwilligers zetten zich in, werken of denken mee. Daar op al die plekken klopt het hart van onze samenleving, brengt het mensen bij elkaar, ondersteunen we elkaar en zien we elkaar oprecht als medemens. Het gebeurt bij de activiteiten in en voor de wijk, bij de zorginstellingen, door scholen, bij de kerken, bij de voedselbank, in de sport, in de muziek, en noem maar op. Het komende jaar ga ik die verschillende plekken opzoeken. Velen heb ik al eens bezocht, maar er zijn er nog zoveel meer om aandacht aan te geven. Om zichtbaar te maken en te laten zien waar het hart van Leidschendam-Voorburg klopt. Ik zal daar nog een mooie vorm voor vinden om het ook zichtbaar te maken voor iedereen. Om te laten zien waar de waarden vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit in onze samenleving levendig zijn en worden gekoesterd. Want zo weten we ook de waarde van 75 jaar vrijheid vast te houden.

Activiteiten
Bij de gemeente zijn de afgelopen tijd al veel aanmeldingen van initiatieven en activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid binnen gekomen. Zo is er eind deze maand het Lichtmonument Levenslicht die op verschillende plekken in de gemeente worden getoond. Een kunstwerk dat symbool staat voor de impact van de Holocaust: 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Ook komt er een expositie over oorlogsheld George Maduro in huize Dorrepaal en worden er Social Sofa’s gemaakt die blijvend het verhaal van Maduro en de strijd rondom Dorrepaal in de slag om de Residentie zullen vertellen. Daarnaast zijn er onder andere een vrijheidsexpres, vrijheidsmaaltijden, een vrijheidsmuur, vrijheidsposters, worden er Stolpersteinen geplaatst en is er een escaperoom bij Dorrepaal. De aanwezigen in het Raadhuis ontvangen meer informatie over wat er er komend jaar in Leidschendam-Voorburg te doen is rondom 75 jaar vrijheid. Na de toespraak werd er een speciale website gelanceerd met informatie over de viering van 75 jaar vrijheid in Leidschendam-Voorburg. Wie zelf een activiteit of evenement wil organiseren of mee wil helpen met een activiteit kan zich aanmelden via www.aandevliet.nl/75jaarvrijheid.

“Zo willen we met elkaar 2020 tot een bijzonder jaar maken. Omdat vrijheid een groot goed is. Ik wens u een prachtig vrijheidsjaar toe en vier het mee!”
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>