Logo hetkrantje-online.nl
Wethouder Rouwendal: "Iedereen telt mee en moet kunnen blijven meedoen.”
Wethouder Rouwendal: "Iedereen telt mee en moet kunnen blijven meedoen.”

Subsidies gelden voor twee jaar en regels aangepast

  •   270 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - “De inwoners staan centraal, ook na 2020” aldus wethouder Jan-Willem Rouwendal (Welzijn). Het college heeft ingestemd met de aanpassingen van de subsidieregels voor maatschappelijke activiteiten. 

Wethouder Rouwendal: “Vanaf maart kijken we samen opnieuw naar waar inwoners mee geholpen zijn. Denk aan taallessen, maar ook hulp bij opvoeden en mantelzorgondersteuning. Iedereen telt mee en moet kunnen blijven meedoen.”

Vorig jaar zijn gemeente en maatschappelijke partners gestart met een nieuwe subsidiestrategie: de subsidietafels. Organisaties moeten aan die tafels per onderwerp zelf het beschikbare subsidiebedrag gaan verdelen aan de hand van de activiteiten die zij aanbieden. Voorheen diende elke organisatie apart een aanvraag bij de gemeente in. Het nieuwe systeem werd voor de subsidieverdeling 2020 toegepast. Dit bleek niet bijster goed te werken. Volgens Rouwendal werd er te laat mee gestart waardoor er te laat akkoorden werden bereikt en de uitvoering niet op tijd kon beginnen.

Ook in 2020 worden de subsidies voor maatschappelijke voorzieningen op deze manier verdeeld. Wethouder Rouwendal: “Partners geven aan dat ze door willen gaan op de ingeslagen weg en dat met elkaar naar hetzelfde einddoel willen blijven gaan. Er is wel een roep om verbeteringen in het proces. Die brengen we graag aan.” Zo wordt het aantal subsidietafels verlaagd. De subsidietafels ‘ruimte voor verschil’ en ‘sociale cohesie’ worden samengevoegd. De gemeente wil zorgen voor een betere sturing.

De plannen die in 2020 gemaakt gaan worden, gelden in principe voor een periode van twee jaar, 2021 en 2022 dus. In 2021 kun je dus als nieuwkomer geen subsidie aanvragen voor 2022. De gemeente denkt dat dat de maatschappelijke partners de tijd geeft om de activiteiten nog beter af te stemmen op de wensen van de inwoners. Ook moeten zij eerder met elkaar aan tafel, zodat plannen zorgvuldig gemaakt kunnen worden. De plannen per tafel moeten voor de zomer in concept klaar zijn. De activiteiten kunnen dan ook echt starten in 2021.
Partners en gemeente willen het proces zo zorgvuldig mogelijk doen. Toch is het een hele opgave iedereen tevreden te stellen. Wethouder Rouwendal: “We kunnen ons geld maar één keer uitgeven. Tegelijkertijd zijn we er voor alle inwoners. Vanuit dat dilemma een keuze maken is voor ons allen heel lastig. Toch zal ik als wethouder alles op alles zetten om iedere inwoner van Leidschendam-Voorburg mee te laten doen en te ondersteunen waar nodig. En ik weet dat de maatschappelijke partners dat ook zo zien.”

Maatschappelijke organisaties die mee willen werken aan een van de subsidietafels voor 2021-2022, kunnen zich uiterlijk 9 maart 2020 aanmelden. Meer informatie op www.lv.nl/subsidietafels. 

Meer berichten