Frits Frietman met zijn boekje (foto: Ine van den Boer).
Frits Frietman met zijn boekje (foto: Ine van den Boer). Noud van den Boer
Gedichtenbundel Frits Frietman

Gedachten als verstrooide bloemen

Actueel 549 keer gelezen

Voorburg - Frits Frietman is in Voorburg vooral bekend als beeldend kunstenaar, maar hij is ook dichter. In de loop der jaren schreef hij zo’n 200 gedichten. Daarvan zijn er nu 44 gebundeld in een fraai boekje met de titel ‘Verstrooide Bloesem’.

Door: Ine van den Boer

Frits Frietman (77) kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, waar hij o.a. les had van Co Westerik, en de Vrije Academie in Den Haag. Met zijn beeldende werk (tekeningen) won hij diverse prijzen, waaronder in 2015 de ArtiBrak Oeuvreprijs. Voor Aart Staartjes, die in 1969 Frietmans debuutexpositie opende, maakte hij illustraties bij enkele afleveringen van diens tv-programma ‘Woord voor Woord’ en voor Stichting De Roos illustreerde hij hun in 2000 uitgegeven boekje ‘Animal Farm’, een nieuwe bibliofiele uitgave van het beroemde boek van George Orwell. “Daarvoor zijn we nog speciaal naar Londen geweest om goedkeuring te krijgen van de erfgenamen van Orwell”, lacht Frietman.

Maar al 25 jaar schrijft Frietman ook proza en gedichten. Met ‘Ontwaken op Hofwijck’ won hij in 2013 de 'Dichter op Hofwijckprijs'. Tekenen en dichten, het lijken heel verschillende disciplines. “Maar er is een relatie tussen mijn tekeningen en gedichten”, zegt Frietman. “Zij streven beide hetzelfde na: uiting geven aan mijn verwondering over het bestaan. Ik wil mensen raken en ontroeren. Regelmatig word ik via mijn site gevraagd of een van mijn gedichten kan worden gebruikt voor een speciale gebeurtenis, vooral mijn gedicht ‘De Vrijstaande Boom’ is populair.”

Omdat hij nu tegen de 80 loopt, wil Frietman nog wat van zijn gedachten overdragen in zijn gedichten. “Een kleine footprint in de culturele omgeving achterlaten”, zoals hij het zelf noemt. Daarom is er nu dit mooie boekje. Een eclectisch geheel van gedachten: sommige zijn grappig, andere absurd of ontroerend. Er zijn 75 genummerde exemplaren van gedrukt. De uitgave wordt verluchtigd met drie van zijn tekeningen met de titels: ‘Male with Flowers’, ‘Liefdeshuppel’ en ‘Songs of Experience’. De dichtbundel kost €10 en is te koop bij galerie ArtiBrak en Huygensmuseum Hofwijck.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant