Afbeelding

Autoschade: wel of niet claimen?

Actueel 250 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Als je schade rijdt met je auto, lijkt het logisch om de kosten te claimen bij je verzekeraar. Maar kijk eens kritisch naar je autoverzekering en je schadevrije jaren. Misschien scheelt dit op de lange termijn wel in de premie die je betaalt voor je autoverzekering.

Kijk naar je schadevrije jaren
Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Per jaar dat je dit niet doet, verdien je een schadevrij jaar. Als je schade claimt bij je autoverzekering, val je vaak terug in opgebouwde schadevrije jaren. In de meeste gevallen gaat dit om vijf schadevrije jaren en daarmee verdwijnt ook de korting die je daarvoor kreeg op de maandelijkse premie. Daarbij duurt het vaak drie jaar om weer op hetzelfde kortingsniveau te komen. Vraag jezelf dus af of die extra kosten wel opwegen tegen de kosten van de schade. Als je de schade niet claimt bij je verzekeraar en zelf betaalt, dan krijg je er een extra schadevrij jaar bij. En daar gaat je premie vaak van omlaag.

Nu is elke situatie anders, dus maak altijd even de rekensom. Als je je verzekeraar belt voor advies is het goed om te weten dat ze vaak een notitie maken van de vraag die je stelt over de schade. Dit doen ze om fraude tegen te gaan en risico’s beter in te kunnen schatten. 

Schadevrije jaren berekenen
Het berekenen van je schadevrije jaren kan in sommige situaties lastig zijn. Het ligt vaak aan het aantal jaren dat je verzekert bent en hoeveel schade je al geclaimd hebt. Independer heeft hier een slimme tool voor gemaakt en daarmee kun je snel je schadevrije jaren berekenen. Mocht je er met de tool niet uitkomen, dan kun je je jaren ook opvragen in de Roy-data. Dit is een landelijke database waarin verzekeraars van alle autobezitters de schadevrije jaren bijhouden.

Bedenktijd
Besluit je toch de schade te claimen? Nadat je het bedrag hebt ontvangen, krijg je van je verzekeraar nog een bedenktijd. Misschien lukt het toch wel de schade zelf te betalen of valt je nieuwe premie hoger uit dan je verwacht. Hoe lang deze bedenktijd is, verschilt per verzekeraar. Check dit in je polisvoorwaarden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant