HMC Antoniushove in Leidschendam krijgt extra intensive care-bedden (foto: Ot Douwes).
HMC Antoniushove in Leidschendam krijgt extra intensive care-bedden (foto: Ot Douwes). OT DOUWES
CORONAVIRUS

Extra intensive care-bedden in Antoniushove

Actueel 1.979 keer gelezen

Leidschendam/Den Haag - Met man en macht werkt HMC dit weekend om vanaf maandag 23 maart extra intensive care bedden te hebben om Corona patiënten op te vangen.

Ingrid Wolf, voorzitter raad van bestuur: “Het opzetten van extra IC capaciteit heeft in alle Nederlandse ziekenhuizen de hoogste prioriteit en dus ook binnen HMC. Wij brengen alle materialen en apparatuur zo veel mogelijk bij elkaar. Daarmee kunnen onze mensen efficiënter werken en kunnen we de beste zorg leveren. De situatie wordt de komende weken ernstiger en daarom zijn deze stappen nu nodig. Ik ben trots op wat onze mensen in slechts twee dagen voor elkaar weten te boksen, terwijl zij de afgelopen weken al zo hard hebben gewerkt.”

HMC breidt de IC-bedden flink uit en concentreert de IC-capaciteit op locatie Westeinde en Antoniushove. Deze verplaatsing betekent dat de komende periode op locatie Bronovo geen operaties meer worden uitgevoerd. Daarnaast worden op locaties Westeinde en Antoniushove minder operaties uitgevoerd. Wolf: “Deze crisis is van ongekende omvang en vraagt veel extra capaciteit. Deze extreme situatie vraagt dan ook om het nemen van buitengewone maatregelen. Net als in andere ziekenhuizen in Nederland moeten we voorrang geven aan medisch dringend noodzakelijke ingrepen. Samen met het HAGA ziekenhuis zorgen we ervoor dat we naast de opvang van Corona patiënten ook de acute zorg blijven verlenen.”

Patiënten die op locatie Bronovo een operatie zouden ondergaan, krijgen telefonisch bericht van het ziekenhuis.

Het gaat om een tijdelijke situatie. Wolf: “Dagelijks kijken wij hoe onze mensen het beste hun werk kunnen doen met de beschikbare middelen. We krijgen veel vragen waarom we de zorg voor Corona patiënten niet onderbrengen op locatie Bronovo. Op locatie Bronovo is geen IC en geen spoedeisende hulp aanwezig. Het zou een enorme operatie zijn om dit allemaal weer op gang te krijgen op locatie Bronovo. We hebben alle opties goed doorgesproken, ook met de andere ziekenhuizen in de regio. Wat iedereen moet begrijpen, is dat je de zorg voor ernstig zieke Corona patiënten moet leveren op de plek waar alle acute zorg nú voorhanden is.”

HMC staat klaar voor patiënten in regio Haaglanden met een Covid-verpleegunit op locatie Westeinde. Daarnaast heeft HMC een Corona Huisartsenpost voorbereid die in gebruik genomen kan worden wanneer de huisartsenpost in het HAGA ziekenhuis teveel aanloop krijgt. Wolf: “Het is fantastisch om te zien hoe onze mensen zich in grote getale aanmelden om daar te werken waar het nodig is. Daar ben ik heel trots op. Samen kunnen we deze strijd aan.”

Uit de krant