De tuin bij kasteel Duivenvoorde met narcissen op de voorgrond (foto: pr Stichting Duivenvoorde).
De tuin bij kasteel Duivenvoorde met narcissen op de voorgrond (foto: pr Stichting Duivenvoorde).

Nieuwe publieksgids ‘Duivenvoorde in vogelvlucht’

Actueel 680 keer gelezen

Leidschendam/Voorschoten - Het was op 12 april precies 60 jaar geleden dat de toenmalige bewoonster van , Ludolphine Henriëtte barones Schimmelpenninck van der Oye (1891-1965), ‘haar’ kasteel met inventaris, park en landgoederen in een stichting onderbracht. Ter gelegenheid hiervan is 'Duivenvoorde in vogelvlucht' uitgebracht.

Het ontstaan van Stichting DuivenvoordeSinds de vroege twintigste eeuw woonde de freule op het kasteel, samen met haar eveneens ongehuwde broer W.A.A.J. Schimmelpenninck van der Oye (1889-1957). Beiden koesterden een enorme liefde voor de collectie die hun voorouders gedurende acht eeuwen hadden opgebouwd. Toch leek deze erfenis in de jaren vijftig in gevaar te komen. Er was veel achterstallig onderhoud aan het kasteel en het wegwerken daarvan was een financiële last die zij niet alleen konden dragen.Na het plotselinge overlijden van haar broer in 1957 moest de freule een oplossing vinden voor het voortbestaan van Duivenvoorde. Naar het voorbeeld van de buitenplaats Twickel droeg zij het kasteel, het landgoed en de familiecollectie op 12 april 1960 over aan de Stichting Duivenvoorde en werd de eerste voorzitter van het bestuur.

Speciaal voor dit bijzondere jubileum werd opnieuw in de archieven gedoken en een nieuwe publieksgids samengesteld: Duivenvoorde in vogelvlucht. Rijk geïllustreerd met nooit eerder getoonde foto’s, afbeeldingen van de collectie en verborgen verhalen over de vroegere bewoners en hun familieleden. Maak een wandeling door de historische vertrekken, vergaap u aan de rijke geschiedenis van het landgoed en ontdek de schatten uit de familiecollectie. De gids is online te bestellen via www.kasteelduivenvoorde.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant