Alaa en haar drie dochters bij de naturalisatie-ceremonie op 9 januari 2020, waarbij ze de Nederlandse nationaliteit kreeg (foto: Tareg Shihab).
Alaa en haar drie dochters bij de naturalisatie-ceremonie op 9 januari 2020, waarbij ze de Nederlandse nationaliteit kreeg (foto: Tareg Shihab).
SCHOOLMAATJES

Alaa Abou Shakra cultuurtolk bij schoolmaatjesproject

Actueel 2.016 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In februari 2016 kwam Alaa Abou Shakra met haar dochters vanuit het door oorlog verscheurde Syrië naar Nederland. Inmiddels is ze als cultuurtolk verbonden aan het project Schoolmaatjes ONS, waarbij nieuwkomersgezinnen worden ondersteund in de communicatie en samenwerking met de school van hun kinderen.

Door Harriet Marseille 

Alaa en haar man Mohammed Shihab zijn in Syrië geboren Palestijnen. Het leven in Damascus was heel gevaarlijk. Mohammed, die lasser was in een autofabriek, vluchtte in 2014 naar Nederland. Anderhalf jaar later kwamen Alaa en hun dochters Nagham en Asseel, toen 2,5 en 4 jaar oud, voor gezinshereniging naar Nederland. Mohammed had in Voorburg een woning gekregen, waar Alaa en de meisjes bij introkken.

Asseel ging naar basisschool de Driemaster, vlak achter hun huis. Na de zomervakantie van 2017 ging ook Nagham naar school. Op dat moment was er net een schoolmaatje in het gezin begonnen. Want alles was nieuw voor hen en ze waren nog nauwelijks bekend met het schoolsysteem in Nederland. Deze vrijwilliger hielp de ouders om de post van school te begrijpen en ging met hen mee op gesprek om over de ontwikkeling van de meisjes te praten. Na dat schooljaar was de hulp van een vrijwilliger niet meer nodig. De ouders hadden alles snel opgepikt en konden zich helemaal zelf redden. Een jaar later, afgelopen zomer, werd het gezin verblijd met de geboorte van een derde dochter: Razaan. Het meisje trekt zich op aan haar grote zussen en doet inmiddels verwoede pogingen om te lopen. Ze steelt ieders hart.

"Ik leef voor mijn kinderen!' zegt Alaa vol trots en liefde. "Daarom wil ik ook succesvol zijn en een fijne baan krijgen in Nederland. Ik wil mijn dochters het goede voorbeeld geven!" In Damascus heeft ze een accountancy opleiding gevolgd. Tot 2012 heeft ze voor een reisorganisatie gewerkt als boekhouder. Daarna heeft ze ook nog als docent gewerkt. Ze gaf les op een basisschool in Engels en Arabisch. Eenmaal in Nederland, wilde ze zo gauw als mogelijk weer aan het werk. Maar dat was nog niet zo eenvoudig. Eerst moest ze inburgeren en de taal goed leren. Binnen een jaar slaagde ze voor haar inburgeringsexamen en daarna ging ze verder met het leren van de taal, tot op B2-niveau. Helaas telde haar accountantsdiploma hier niet, dus om een goede baan te kunnen krijgen moet ze opnieuw een opleiding volgen. En een fulltime opleiding is op dit moment niet haalbaar, met drie jonge kinderen.Alaa is ondertussen nog hard op zoek naar een baan. Met haar betrokken, enthousiaste en verantwoordelijke houding zal zij vast leuk werk vinden.

Ondertussen zet Alaa zich wel volop in. Bij haar taalschool Fox AOB is ze voor de coronacrisis gaan werken als vrijwillig klasse-assistente. En door het schoolmaatjesproject in Leidschendam-Voorburg, werd ze benaderd voor de nieuwe functie van cultuurtolk. Een cultuurtolk helpt Nederlandse vrijwilligers en nieuwkomersgezinnen beter met elkaar te communiceren. Om elkaar te begrijpen, niet alleen qua taal, maar ook qua culturele verschillen. Die kans greep Alaa met beide handen aan. "Ik wil heel graag mensen helpen die nieuw zijn in Nederland," zegt ze enthousiast.

In de training van de nieuwe vrijwilligers heeft Alaa direct al laten zien hoe waardevol het is dat ze met de groep meedenkt. Zo vertelde Harriet aan de vrijwilligers dat ze voorzichtig moeten zijn bij het geven van cadeaus aan de kinderen of ouders, omdat het de gelijkwaardigheid kan schaden. En Alaa vulde uit eigen ervaring aan: "Een cadeau krijgen vinden wij fijn. Maar geef wel een klein cadeau, want alles wat we krijgen willen we ook weer terug kunnen geven!" Haar opmerking kwam enorm binnen en zo ervaren vrijwilligers echt hoe het zit met dat gevoel van gelijkwaardigheid.

Het werk als cultuurtolk kost maar een paar uur per week. Er zijn nog vrijwilligers nodig voor het schoolmaatjesproject, dat loopt tot en met april 2021. Neem voor meer info contact op via harrietmarseille@schoolmaatjesONS.nl, of kijk op www.schoolmaatjesONS.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant