Wethouder Astrid van Eekelen (gemeente Leidschendam-Voorburg) en Hank Ort (Energy Common Leidschendam-Voorbrug) na de ondertekening van de intentieovereenkomst (foto: pr gemeente LV).
Wethouder Astrid van Eekelen (gemeente Leidschendam-Voorburg) en Hank Ort (Energy Common Leidschendam-Voorbrug) na de ondertekening van de intentieovereenkomst (foto: pr gemeente LV).

Gemeente gaat voor duurzame energie met Energy Common

Actueel 493 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Coöperatieve Energy Common Leidschendam-Voorburg (EC-LV) en de gemeente Leidschendam-Voorburg hebben op 19 mei hun handtekening gezet onder een intentieovereenkomst.

De Energy Common is voor en door inwoners opgericht om bij te dragen aan een klimaatbestendige, leefbare gemeente Leidschendam-Voorburg met een duurzame energievoorziening voor alle inwoners. Wethouder Astrid van Eekelen: “Het tekenen van de intentieovereenkomst betekent het startpunt van verdere samenwerking. De leden van de Energy Common zijn zeer gemotiveerd om samen kansen te benutten voor een meer inclusieve, rechtvaardige en duurzame samenleving”.

EC-LV is een coöperatie die inwoners actief wil betrekken bij de energietransitie. "We willen ervoor zorgen dat de lokale gemeenschap kan meepraten en meeprofiteren. Het lidmaatschap staat open voor alle inwoners. Naast belangenbehartiging, willen we vooral praktisch bijdragen aan betaalbare, duurzame energie voor iedereen", vertelt voorzitter Hank Ort.

Het initiatief is vorig jaar begonnen in Voorburg West. "Met de kennis en ervaring van een belangrijke partner, het Energy Commons Institute, konden we ons initiatief snel professionaliseren. Daarbij werd duidelijk dat het beter was ons op de hele gemeente te richten" aldus Ort. "Inmiddels hebben we contact met inwoners uit onder meer De Zijde, Damsigt, Stompwijk, Oud Voorburg en natuurlijk Voorburg West. Daarnaast we zijn we in gesprek met de gemeente, woningcorporaties, de ondernemersvereniging en de netbeheerder. Het is een olievlek die zich steeds verder verspreidt."

"Nu de grote energiebedrijven in buitenlandse handen overgaan, vinden we het belangrijk eigendom en baten van de kleinschalige energie-opwek in de gemeenschap te houden. De leden van EC-LV beslissen samen hoe de baten besteed worden."

De belangrijkste activiteiten op dit moment zijn het opleiden en inzetten van energiecoaches, het aanbieden van duurzame energie, het organiseren van de duurzame-huizenroute en zorgen dat inwoners echt kunnen meepraten over Regionale Energie Strategie (RES) en Lokale Energie Strategie (LES). Daarin wordt uitgewerkt hoe de energievoorziening er in de toekomst uit gaat zien. De LES zal beschrijven hoe de gemeente in stappen aardgasvrij zal worden. "Het is van belang dat inwoners daar vanaf het begin een duidelijke stem in hebben en kunnen meebeslissen over hun toekomst."

Energiecoaches zijn inwoners die een opleiding hebben gehad op het gebied van energiebesparing. Daarmee kunnen zij andere inwoners hierover adviseren. Via de website van EC-LV kunnen inwoners van de gemeente een gratis coachgesprek aanvragen. Ook kan men zich via de website inschrijven voor de opleidingen tot energiecoach in juni en juli.

EC-LV wil zo snel mogelijk eigen energie opwekken, beginnend met zoveel mogelijk zonnepanelen op daken. Om de opgewekte energie te delen, is een overeenkomst gesloten met Energie VanOns. "Hierdoor kunnen we altijd rekenen op in Nederland coöperatief opgewekte, duurzame energie, ook als we zelf niet genoeg opwekken", geeft Ort aan. "We krijgen een vergoeding voor elke inwoner van de gemeente die energie afneemt van Energie VanOns. Deze vergoeding gaat naar de gemeenschap. Daarom is het aantrekkelijk over te stappen."

Tijdens de duurzame-huizenroute kunnen inwoners langs gaan bij huizen waar eigenaren al met duurzame maatregelen aan de slag zijn gegaan. Zo kunnen mensen zelf zien wat er mogelijk is en waar je in de praktijk tegenaan kan lopen. "Vorig jaar hebben we voor het eerst de duurzame-huizenroute in de gemeente georganiseerd en dat was een succes. Dat willen we dit jaar zeker herhalen."

Energy Common en de gemeente Leidschendam-Voorburg maken zich op om in 2050 een CO2-neutrale gemeente te zijn. Kijk voor meer informatie, een gratis gesprek aanvragen of om zelf energiecoach te worden op www.ec-lv.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant