Logo hetkrantje-online.nl
Blokfluitiste Inês d’Avena en klavecinist Claudio Ribeiro (foto: Sébastien Smeur).
Blokfluitiste Inês d’Avena en klavecinist Claudio Ribeiro (foto: Sébastien Smeur).

'Niet-concerten' op Huygens’ Hofwijck online te beleven

  •   82 keer gelezen   Actueel

Voorburg - Een live concert – publiek en musici delen een ruimte en beleven samen de muziek, de akoestiek en al het andere dat zichtbaar en hoorbaar is, in een uniek, bijzonder moment. Volgens blokfluitiste Inês d’Avena en klavecinist Claudio Ribeiro is het onmogelijk om deze ervaring te vervangen en ze hebben daarom voor deze tijden van intensief online leven, een alternatief bedacht: 'niet-concerten'.

Tot en met 11 september verschijnt elke vrijdag om 18.00 uur een nieuw ‘niet-concert’ op de website www.avenaribeiro.com. In deze korte 'niet-concerten' zullen Inês d’Avena en Claudio Ribeiro een puzzeltentoonstelling laten zien met als pronkstukken 17e en 18e-eeuwse muziek voor blokfluit en klavecimbel, solo of duo, van Sweelinck tot Bach.

Alles wat te maken heeft met musiceren en musici komt aan bod: video’s, foto’s, teksten over instrumenten, gedachten, recepten, bijzondere verhalen... maar ook puur oude muziek, opgenomen in de historische setting van het Huygens’ Hofwijck te Voorburg met de daarbij behorende akoestiek. Aan elke puzzel ontbreekt één stukje: het live concert. Dit ter herinnering aan het feit dat live concerten in volle glorie moeten terugkomen zodra dat weer mogelijk is.

De muziekvideo’s die centraal staan, worden in 360° opgenomen, een nieuwe en innovatieve manier om oude muziek online te beleven. Deze video’s behoren waarschijnlijk tot enkele van de eerste 360° online-barokmuziekvideo’s die ooit zijn opgenomen. Inês en Claudio willen daarmee een rijk beeld van hun muzikale wereld met hun publiek delen, vanuit een compleet ander perspectief.

Het project wordt gefinancierd door middel van een actiecampagne op Voordekunst. De campagne is te vinden op www.voordekunst.nl/projecten/10773-ceci-nest-pas-un-concert waar nog veel meer te lezen valt over het project.

Meer berichten