Logo hetkrantje-online.nl
<p>Alles in en rondom het gebouw is erop gericht om kinderen te laten spelen (foto: Maurits van Hout).</p>

Alles in en rondom het gebouw is erop gericht om kinderen te laten spelen (foto: Maurits van Hout).

Duurzaam nieuw gebouw voor Kindcentrum Pinkeltje

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Pinkeltje, al meer dan 30 jaar een begrip in Voorburg en nu het eerste circulaire, duurzame, groene, kindcentrum in deze gemeente en zelfs in Nederland. Maandag 16 november was het zover, de kinderen en het team van Pinkeltje startten in hun nieuwe locatie.

Na een bouwperiode van nog geen jaar, staat er aan de Hendrik van Boeijenlaan in Voorburg, op een steenworp afstand van het oude pand, een nieuw gebouw.

Duurzaam, groen, circulair, zelfvoorzienend, gasloos, dit zijn de woorden die passen bij het ‘chaletachtige’ gebouw, met groene buitenruimte en een overstekend dak boven een ruime veranda. Kindcentrum Pinkeltje past in de omgeving en is een karakteristiek en sfeervol gebouw met een natuurlijk karakter.

Tine Oudshoorn, directeur Vlietkinderen: “Kinderen groeien in deze tijd op met de thema’s klimaat, duurzaamheid en gezondheid. Je kunt niet jong genoeg beginnen met bewustwording. Het doel van Vlietkinderen was dan ook, om vanuit deze gedachte een zo optimaal en compact mogelijk gebouw te realiseren, flexibel en herbruikbaar in de toekomst.”

“Naast duurzaamheid hebben we als opdracht aan de architect meegegeven, dat het gebouw robuust, betrouwbaar, no-nonsens en sfeervol moest zijn. Een bijzonder gebouw, bestemd voor de kinderen van deze tijd met een vertrouwd gevoel, herkenbaar voor ouders. En dat is gelukt!”

Wie kent het niet uit z’n jeugd, de verhalen van Dick Laan over dat kleine mannetje dat allerlei avonturen beleeft? Dat is precies wat Vlietkinderen de kinderen die dagelijks worden gebracht wil geven Samen avonturen beleven, binnen maar vooral ook buiten.
Oudshoorn: “Wij ontwikkelen hun talenten en geven de ruimte om gezond op te groeien. Een rijke ontwikkelomgeving biedt kinderen een goede start op weg naar de wereld van morgen. Er staat een boom in de centrale hal, een echte eyecatcher! Alles in en rondom dit gebouw, is erop gericht om kinderen te laten spelen, er is over nagedacht.”

Architect Rob Bouwmeester van No Label en Simone Sorber, inrichtingsspecialist, hebben meegedacht. Naast de vijf groepsruimten is er een multifunctionele speelruimte met kinderkeuken, een atelier, een podium, een voorleeshoek met zitjes en verschillende speelhoeken. Een beweegvloer van Springlab, doorkijkjes naar de volgende ruimte, de combinatie van licht, rustige kleuren en hout, deze elementen maken dit kindcentrum uniek.

Vanuit de groep direct naar buiten, spelen op de grote speelvlonder onder de overstek van het dak, of in de natuurtuin die is ontworpen en aangelegd door Wouter van Santen van Biotoop. Ontdekken en lekker vies worden, dat kan bij Pinkeltje. Geen standaard speeltoestellen, maar zand, water, kindvriendelijke beplanting en ruimte voor een moestuin en buitenbedjes.

Het nieuwe Pinkeltje is een duurzaam gebouw dat voldoet aan de (B)ENG (Bijna Energie Neutrale Gebouw) ambitie. Er wordt energie opgewekt met 110 zonnepanelen en de warmtepomp zorgt voor verwarming en koeling, gewoon via de vloer. De ramen op de juiste plek, veel daglicht en het dakoverstek zorgen ervoor dat de zon in de zomer niet binnenkomt.

Ook het beperken van watergebruik krijgt aandacht. Het regenwater wordt onder het pand opgevangen en hergebruikt om de toiletten mee door te spoelen, het zogenaamd grijswater circuit. Er is bewust gekozen voor duurzame, onderhoudsvriendelijke materialen met een lange levensduur. Juist deze keuzes passen naadloos in de circulaire gedachte.

“Ruim 60 kinderen zullen dagelijks spelen en opgroeien in dit geweldige gebouw. Maar bovenal gaat het erom dat kinderen, hun ouders en onze medewerkers zich ‘thuis’ voelen”, aldus Tine Oudshoorn.

Meer berichten