Drie winnaars Vredesposterwedstrijd 2020
Logo hetkrantje-online.nl
<p>Vicky Bus (l.) en Dunya van Beem met hun posters (foto: pr). </p>

Vicky Bus (l.) en Dunya van Beem met hun posters (foto: pr).

Drie winnaars Vredesposterwedstrijd 2020

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Door COVID-19 was er dit jaar een andere finale van de Lions International Vredesposterwedstrijd, georganiseerd door Lionsclub Voorburg en Lionsclub Voorburg Prinses Marianne. Omdat het niet mogelijk was een publieksprijs aan te wijzen, wees de vakjury maar liefst 3 winnaars aan.

Lionsclub Voorburg en Lionsclub Voorburg Prinses Marianne organiseren sinds 1994 jaarlijks de Lions international Vredesposterwedstrijd in Leidschendam-Voorburg. Wereldwijd tekenen ruim 500.000 kinderen in 200 landen een Vredesposter. Hierbij drukken de kinderen uit wat vrede voor hen betekent, waardoor zij meer begrip krijgen voor elkaar en voor andere culturen.

De Vredesposterwedstrijd die dit jaar als thema ‘Elkaar helpen geeft Vrede’ heeft, verliep door COVID-19 anders dan gepland. Zo moest de expositie die al was ingericht in de bibliotheek aan de Vliet in allerijl worden verplaatst vanwege de sluiting van bibliotheken. Wethouder van onderwijs, Juliette Bouw, kon helaas geen deel meer van de vakjury uitmaken omdat openbare optredens op dit moment niet mogelijk zijn.

Vrijdag 6 november heeft Jolanda van der Elst, kunstenares, samen met Jacqueline Van Munster van bibliotheek aan de Vliet gejureerd en dat gebeurde deels digitaal. Het is de vakjury die naar originaliteit, uitbeelding van het thema en kunstzinnigheid keek weer gelukt om ook dit jaar de winnaars uit te kiezen. De vakjury heeft de poster van Vicky Bus uit groep 8a van de Lusthofschool uitgekozen als winnaar van de vakjuryprijs.

Op vrijdag 13 november werd Vicky op het schoolplein van de Lusthofschool door leden van Lionsclub Voorburg Prinses Marianne verrast als winnaar van de Vredesposterwedstrijd. Vicky die graag tekent en schetst was erg blij en verrast. “Ik weet niet hoe ik op het idee kwam maar dacht het gewoon”, aldus Vicky die een poster maakte met protesterende mensen in een luchtballon, gedragen door een vredesduif met op de achtergrond het Vredespaleis.
De tweede prijs ging naar Dunya van Beem uit groep 8b van de Lusthofschool. Ook Dunya is erg creatief en wil net als Vicky later met tekenen verder gaan. Miwensa Grootveld uit groep 8 van De Cascade ontving de derde prijs. De hele klas was op de hoogte dat Miwensa de derde prijs zou ontvangen. Zij wisten dit geheim goed te bewaren en waren massaal naar buiten gelopen om de winnende Miwensa, die super blij was met haar derde prijs, op het schoolplein te feliciteren. Ook Miwensa wil in de toekomst graag een creatieve opleiding volgen.

De deelnemende scholieren waren afkomstig van groep 8 van De Lusthofschool, De Cascade. De Casimir, Nieuw Vreugd en Rust, de Sint Maartensschool, De Vijverhof, De Driemaster en De Groen van Prinsterer.

Meer berichten