(foto: Gemeenteraad LV).
(foto: Gemeenteraad LV).

‘Voldoende democratische sturing en controle tijdens lockdown’

Actueel 123 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De lockdown van half maart tot juli 2020 had weinig impact op de lokale democratie in Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg. Volgens lokale politici en leidinggevende ambtenaren was er ‘voldoende democratische sturing en controle’.

Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van de Rekenkamercommissie. In de onderzoeksrapportage klinkt ook kritiek. Zo vindt een meerderheid in Leidschendam-Voorburg dat de lockdown-maatregelen de uitkomsten van de besluitvorming hebben beïnvloed. Op welke manier is niet bekend.

Vanwege het nieuwe coronavirus werd thuiswerken en digitaal vergaderen ondersteund. Maar raadsleden en burgercommissieleden zijn daar minder tevreden over dan wethouders en leidinggevende ambtenaren. Zo konden vergaderingen regelmatig geen doorgang vinden in drie van de vier gemeenten. Of zij werden als rommelig ervaren. De Rekenkamercommissie adviseert om de mogelijkheden optimaal te benutten voor fysiek vergaderen (binnen de RIVM-richtlijn) en voor thuiswerken.

Daarnaast vraagt zij speciale aandacht voor beter direct contact met burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Uit de krant

Uit de krant