Cursisten en docenten op de nieuwe locatie aan de Dobbelaan (archieffoto van voor coronatijd).
Cursisten en docenten op de nieuwe locatie aan de Dobbelaan (archieffoto van voor coronatijd).

Fietslessen aan vluchtelingen in coronatijd

di 8 dec 2020, 15:30 Actueel

Leidschendam - Het jaar 2020 was voor de fietsles van VluchtelingenWerk een jaar met veel veranderingen. In maart gooiden de coronamaatregelen roet in het eten en later kwam daar nog de verhuizing naar een andere locatie bij. Wat wel hetzelfde bleef is dat Sinterklaas alwetend is. Zijn pieten hadden de cursisten op de nieuwe locatie gespot en voor hen een verrassing in het fietsenhok achtergelaten.

Wie kan het zich niet herinneren: in maart de plotse aankondiging dat iedereen zoveel mogelijk thuis moest blijven. Ook het kantoor van VluchtelingenWerk Leidschendam-Voorburg is toen dichtgegaan. Dat plaatste de begeleiding van cliënten wel voor een uitdaging. Gesprekken werden telefonisch gehouden, en dat valt niet mee als iemand nog niet heel goed Nederlands spreekt. Gelukkig zijn er intussen aanpassingen op de werkplek die het weer mogelijk maken in levende lijve met cliënten te spreken en bijvoorbeeld samen naar een formulier te kijken. Er was begin maart net een nieuwe fietscursus begonnen, maar die is na twee lessen helemaal gestopt. Later dat voorjaar zijn de lessen niet opnieuw gestart, want alle aandacht ging toen naar de volgende verandering: een verhuizing.

VluchtelingenWerk deelde op de Valkhof een gebouw met basisschool De Trampoline, maar dat gebouw gaat gesloopt worden om plaats te maken voor een groenstrook. De Trampoline zit intussen in nieuwbouw aan het einde van de trambaan, en VluchtelingenWerk deelt nu het gebouw met Sport en Welzijn op de Dobbelaan. In september is weer een fietscursus gestart, in principe met de cursisten die in maart al begonnen waren. Hoewel er nog wat coronabeperkingen zijn, gaan de lessen zoveel mogelijk door. Juist in een tijd waarin het openbaar vervoer niet de meest voor de hand liggende keuze is, is het belangrijk dat volwassenen leren fietsen. Docent Petra Borsboom vertelt over de cursus op de nieuwe locatie: “Op de Valkhof konden de cursisten beginnen met oefenen op een afgesloten schoolplein. Dat zou op de Dobbelaan minder goed kunnen, omdat daar sportapparaten op het plein staan, maar het is juist heel goed uitgepakt. Op het oude schoolplein konden de cursisten alleen maar rondjes rijden, en dan was het ook belangrijk dat ze allemaal dezelfde kant op reden, anders zouden ze elkaar in de wielen rijden. Nu kunnen ze ook naar het speelterrein dat naast het terrein van Sport en Welzijn ligt, en daar zijn veel meer mogelijkheden om routes te kiezen. Cursisten kunnen zelf keuzes maken en ze worden daardoor ook gedwongen om verder vooruit te kijken. Intussen kan iedere cursist goed genoeg fietsen om op straat te oefenen. Het is een vrolijk gezicht, zo’n sliert gele en oranje hesjes.”

Die hesjes hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat de pieten van Sinterklaas de fietscursisten in het oog gekregen hebben. Afgelopen vrijdag vonden de docenten een zak met chocoladeletters in het fietsenhok. Voor iedereen was er een letter F.

Uit de krant