Op de boerderij wordt echte boerenkaas gemaakt onder het keurmerk Wilde Weide Kaas (foto: Facebook Kaasboerderij De Vierhuizen).
Op de boerderij wordt echte boerenkaas gemaakt onder het keurmerk Wilde Weide Kaas (foto: Facebook Kaasboerderij De Vierhuizen).

Natuurinclusieve landbouw bij kaasboerderij De Vierhuizen in Stompwijk

Actueel 1.122 keer gelezen

Stompwijk - Staatsbosbeheer gaat samenwerken met Nicole de Gier en Freek van Leeuwen van kaasboerderij De Vierhuizen in aan de Ondermeerweg in Leidschendam.

Het helpt hen meer biodiversiteit te combineren met een rendabele bedrijfsvoering. De overeenkomst met het bedrijf maakt deel uit van een groot project van 40 experimenten die Staatsbosbeheer samen met boeren aangaat om natuurinclusieve landbouw te stimuleren. Wageningen University & Research monitort de projecten.

Kaasboerderij de Vierhuizen is een klein biologisch familiebedrijf. Het is een melkveehouderij met ca. 45 melkkoeien, 30 kalveren en pinken, en 10 ooien (moederschapen). Van een deel van de melk wordt op de boerderij echte boerenkaas gemaakt. Deze kaas wordt onder eigen keurmerk (Wilde Weide Kaas) verkocht aan o.a. restaurants en kaasspeciaalzaken. Ook is er een winkeltje op de boerderij. Het bedrijf besteedt veel aandacht aan natuurbeheer en biedt enkele kleinschalige, extensieve recreatiemogelijkheden. Het bedrijf heeft veel aandacht voor korte ketens en heeft een zoveel mogelijk gesloten kringloop. Er wordt weinig krachtvoer aangevoerd en geen kunstmest. Door het weiland zijn wandelpaden aangelegd die vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Een andere attractie is de Wilde Weide Tuin, een vrij toegankelijke bloementuin, waar frambozen en bessen geplukt mogen worden.

De vaste mest van de koeien wordt van de urine gescheiden en er wordt extra stro aan toegevoegd om het volume aan vaste mest nog wat te vergroten. Dit helpt de bodemstructuur te verbeteren en trekt meer wormen, die op hun beurt weer voedsel zijn voor de weidevogels. Op bijna alle grond zit een beheerovereenkomst voor weidevogels.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant