(Amerikaanse) koelkasten - Hoe kun je deze het beste indelen?
Logo hetkrantje-online.nl

(Amerikaanse) koelkasten - Hoe kun je deze het beste indelen?

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Mensen zijn gewoontedieren: we doen vaak iets omdat we dat simpelweg zo gewend zijn. Maar soms is het beter om toch even stil te staan bij het hoe en waarom. Denk maar eens aan de koelkast. Groente en fruit doen we onderin, drinken in de deur en vleeswaren komt ergens te liggen waar plaats is, meestal in het midden. 

Veel mensen denken dat de indeling van hun koelkast niet zoveel uitmaakt. Toch is niets minder waar. De indeling van je koelkast is namelijk van essentieel belang voor het veilig bewaren van je eten en drinken. Waar je dan op moet letten? We leggen het je graag uit!

Indeling van de koelkast van boven naar beneden

De temperatuur in je koelkast is niet in de hele koelkast hetzelfde. En dat is exact de reden waarom de indeling van de koelkast zo enorm belangrijk is. Sommige producten wil je net iets koeler bewaren dan de andere. Bovenin de koelkast is de temperatuur het hoogst. Hier bewaar je eten wat niet gekookt hoeft te worden. Denk hierbij aan vleeswaren voor op je brood, maar ook ander niet zulk heel bederfelijk eten zoals kliekjes warm eten van de dag ervoor. 

Ga je naar het midden van de koelkast? Dan kom je uit bij de ideale plaats voor het bewaren van zuivel zoals kaas, melk en toetjes. De onderste plank is het koelst en daarmee direct het meest geschikt voor het bewaren van bederfelijk voedsel als rauw vlees en vis. Natuurlijk is de groentelade geschikt voor het bewaren van groente. Of kies voor een moderne koelkast met een fresh zone om je groente nóg langer vers te houden.

Wat plaats je in de deur van de koelkast?

De deur van de koelkast is het meest gevoelig voor temperatuurschommelingen en dat heeft natuurlijk alles te maken met het openen en dichtdoen van de koelkast. Dit is dan ook de plaats waar je de minst bederfelijke spullen plaatst. Denk hierbij aan je fles ranja en cola, maar ook aan smeerbaar beleg als jam. Ook boter en sausjes kunnen prima bewaard blijven in de deur van de koelkast.

Het vriesgedeelte van de Amerikaanse koelkast

Het voordeel van de Amerikaanse koelkast is dat je de vriezer en de koeling naast elkaar hebt. De vriezer is ideaal om ijs en etenswaren voor langere tijd goed te houden. Denk hierbij aan kliekjes, vlees en brood. Rauwe groente kan ook in de vriezer bewaard blijven al is hier het advies dit even kort te blancheren. Onthoud dat ook ingevroren voedsel niet eindeloos lang in de vriezer bewaard kan blijven.

Meer berichten