
Frans van der Helm toont zijn nieuwe boek met Voorburgse elementen.
Frans van der Helm brengt nieuw boek ‘Vroegâh in Den Haag’ uit
Voorburg - In het onlangs verschenen boek Vroegâh in Den Haag, gaat schrijver F.J.A.M. van der Helm in diverse verhalen uitvoerig in op verschillende aspecten van het historische leven in Den Haag van de vorige eeuwen. Maar ook het leven van de markante ‘Koningin van Voorburg’ komt uitgebreid aan bod.
Auteur F.J.A.M. (Frans) van der Helm is geen onbekende. Iedere 14 dagen schrijft hij zijn graag gelezen verhalen in de populaire rubriek ‘Historisch leven langs de Vliet’ in Het Krantje. Ook had hij veel enthousiaste lezers met zijn rubriek Vroegâh in de ter ziele gegane krant de Oud-Hagenaar.
Van der Helm schrijft in zijn nieuwe boek op een prettig leesbare manier over diverse facetten van het Haagse historische leven. De ondertitel luidt ‘Van hoerenmadam tot Maison Krul’ en dat geeft duidelijk aan hoe Haags de verhalen zijn. Deftig, tikje overdreven, volgens sommigen wellicht snobistisch, maar wel allemaal waar gebeurd. De aanwezigheid van diverse Oranjevorsten in de residentie zorgen voor ‘koninklijke’ verhalen over Emma en haar inburgering, over het verdwenen paleis Buitenrust en de angst om de Gotisch Zaal te slopen, hetgeen door groothertogin Sophie van Oranje-Nassau, zuster van koning Willem III, werd verhinderd.
Ook aandacht in het boek voor Anna Maria Petronella van der Lubbe (1899-1985), beter bekend als ‘Koningin van Voorburg’ of ‘Poederdot’. Zij liet zich graag in de residentie zien. Ook daar was de zwaar opgetutte dame een bekend verschijnsel. Stoïcijns rijdend op haar hallelujafiets trok zij veel bekijks. Regelmatig voerde haar tocht naar de platenstudio van Gé Bakker aan de Jan van Nassaustraat, waar ze grammofoonplaten liet opnemen. De zangeres had versgeplukte bloemen onder haar snelbinders geplet en verzocht personeel van de geluidsstudio deze tijdelijk in een vaas te zetten, zodat ze die weer vers kon meenemen. Geboren aan de voorname Haagse Prinsegracht en getogen aan het deftige Voorburgse Oosteinde, overleed ze ‘standonwaardig’ in Hulp en Heil te Leidschendam.
De familie Louwman komt uitgebreid ter sprake. Auto-importeur Piet Louwman begon in 1923 de luxe Dodge met succes te verkopen vanuit zijn kantoor aan de Parkstraat. Hij toerde graag met potentiële klanten over de Scheveningse boulevard en bracht op deze wijze zijn wagens onder de aandacht. De ondernemende Louwman (ook bekend van de Wassenaarse dierentuin) begon zelf oldtimers te verzamelen, die uiteindelijk door zoon Evert na vele omzwervingen - waaronder ook in Leidschendam- terecht kwamen in het Louwmanmuseum aan de N44.
Vroegâh in Den Haag, F.J.A.M. van der Helm, 176 blz, €19,99. Verkrijgbaar in boekhandel en online onder nummer EAN 9789462495517. Mail voor reacties en informatie naar helmhuis@ziggo.nl.
-
KOM BIJ DE BRANDWEER Emmeliene gaat voor jou door het vuur
2 dagen geleden
-
UPDATE CORONAVIRUS Opnieuw drie coronapatiënten in ziekenhuis opgenomen en 22 besmettingen
18:25
-
18:44
-
21 uur geleden
1
-
23 uur geleden
7
-
Covid-19 vaccinaties voor huisartsen
2 dagen geleden
-
2 dagen geleden
20
-
2 dagen geleden
18
-
Wilhelmus heeft technische staf seniorenselectie 2021-2022 rond
2 dagen geleden
-
2 dagen geleden
13
-
Lees- en uitleenfunctie bibliotheek blijft belangrijk
3 dagen geleden
-
Workshop Omgaan met Autisme bij SenW
3 dagen geleden
-
3 dagen geleden
3
-
3 dagen geleden
-
LANDELIJK CORONANIEUWS Corona-vaccinatie: sneller meer mensen beschermen
4 dagen geleden
Meest gelezen





Nieuwsoverzicht
-
Man na dollemansrit klemgereden
18:44
-
Schade jaarwisseling nog wel fors maar minder dan vorig jaar
21 uur geleden
1
-
Walter zamelt met kerstbomen ophalen €500 in voor KiKa
23 uur geleden
7
-
Covid-19 vaccinaties voor huisartsen
2 dagen geleden
Meeste reacties



