Nieuwe ooievaarspaal bij Molen De Vlieger
Logo hetkrantje-online.nl
<p>Vandaag hebben medewerkers van www.ooievaarsnesten.nl het oude nest bij Molen de Vlieger neergehaald en een nieuw nest geplaatst (foto: Marian Turkesteen).</p>

Vandaag hebben medewerkers van www.ooievaarsnesten.nl het oude nest bij Molen de Vlieger neergehaald en een nieuw nest geplaatst (foto: Marian Turkesteen).

Nieuwe ooievaarspaal bij Molen De Vlieger

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Al vele jaren broedt er met veel succes een ooievaarsechtpaar in het polderlandschap bij molen De Vlieger in Voorburg. Maandag 18 januari heeft de gemeente de ooievaarspaal laten vernieuwen. 

Met zorg bracht een gespecialiseerd bedrijf wat van het ‘oude’ nestmateriaal over in het nieuwe nest, zodat de ooievaars zich weer snel thuis gaan voelen. En nu afwachten hoeveel ooievaarskuikens dit jaar op hun nieuwe nest zullen opgroeien.

Toen de ooievaarspaal ongeveer 15 jaar geleden achter de molen in het weilandje werd geplaatst, hadden de ooievaars al snel deze nieuwe nestgelegenheid gevonden. Vanaf dat moment namen ze hem in gebruik. Het ooievaarsnest is in de loop der jaren behoorlijk hoog geworden. Ieder jaar slepen de ooievaars een laagje takken en graszoden op het nest waardoor het nest steeds zwaarder wordt, met de daaraan verbonden risico’s.

Enige tijd geleden is de kwaliteit en stabiliteit van de houten nestpaal en schoorconstructie onderzocht. Het bleek dat de kwaliteit van de paal zo slecht was, dat deze vervangen moest worden. Daarom heeft de gemeente besloten om de nestpaal nog voor het komende broedseizoen te vernieuwen.

Meer berichten