Logo hetkrantje-online.nl
<p>En weer ging een auto in vlammen op (archieffoto: Bob van Keulen).</p>

En weer ging een auto in vlammen op (archieffoto: Bob van Keulen).

Autopyromaan moet 15 maanden cel in

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - De rechter in Den Haag heeft de 26-jarige man uit Leidschendam die (in ieder geval) drie auto’s in brand zou hebben gestoken gisteren in overeenstemming met de eis van het Openbaar Ministerie (OM) veroordeeld tot 15 maanden gevangenis.

In Leidschendam was het vorig jaar lange tijd onrustig. In de periode van 25 april tot en met 8 september werden 22 auto’s in brand gestoken. Bij drie autobranden – in april op het Fluitpolderplein, in juni op de Koningin Wilhelminalaan en in juli op de Prinses Annalaan - kon bewijs worden verzameld dat naar de 26-jarige verdachte wijst en waarvoor hij geen verklaring heeft gegeven.

In twee gevallen ging het om een fles wasbenzine die vlak bij de getroffen auto werd gevonden en waar DNA van verdachte op is aangetroffen. Bij de derde brand ging het om vingerafdrukken op een fles brandbare vloeistof die zo ongeveer naast de auto lag. Vlak voor de eerste brand appt verdachte ook met een vriend, dat hij een fles terpentine nodig had: “moet wat branden”. Later is hij geamuseerd wanneer hij van een vriend beelden ontvangt van de autobrand.

“Ik blijf benadrukken dat het niet gaat om drie kleine autobrandjes,” zei de officier van justitie op zitting tijdens de strafeis. “Verdachte heeft door het in brand steken van meerdere auto’s gevoelens van angst en wanorde in de wijk in stand gehouden. De schade voor getroffen bewoners was enorm. Daarbij heeft verdachte op geen enkele manier openheid van zaken gegeven, laat staan enig schuldbesef getoond. “

Volgens de rechtbank waren het DNA, de vingerafdrukken en de getoonde appgesprekken voldoende om de man te veroordelen tot een gevangenisstraf van vijftien maanden. Daarnaast moet hij nog twee maanden uitzitten voor een eerdere veroordeling.

Leidschendam werd vorig jaar geteisterd door autobranden. De branden woedden vooral in de Amstelwijk, De Prinsenhof en De Heuvel in Leidschendam-Noord, van april tot begin september. Daarna was het even rustig, maar eind oktober begonnen de branden (tijdelijk) opnieuw.

Meer berichten