Huislook is een eetbare plant met rozetten die zelfs medicinale werkingen heeft. Hij groeit graag op het dak, maar ook op de bestrating in de tuin (foto: pr).
Huislook is een eetbare plant met rozetten die zelfs medicinale werkingen heeft. Hij groeit graag op het dak, maar ook op de bestrating in de tuin (foto: pr).
tuintips

Dit voorjaar veilig je tuin in

Actueel 478 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Ook in het voorjaar kan je veilig voor het coronavirus lekker bezig zijn in je tuin of op het balkon.

Met goed tuinonderhoud in het voorjaar wordt de basis gelegd voor de rest van het jaar. Doe je nu de verkeerde dingen of vergeet je wat te doen, kan dat gevolgen hebben voor de uitstraling van je tuin voor het hele komende tuinseizoen. Daarom hier een paar tips van Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg.

Door het extreme verloop van de temperatuur tijdens de afgelopen winter zullen hier en daar wat planten het loodje hebben gelegd. Het is zaak om deze planten af te voeren (naar de composthoop). Ook kan nu al het oude loof wat je op de (vaste) planten hebt laten zitten worden afgeknipt en afgevoerd.

Heb je arme grond in de tuin? Dan zullen de planten blij zijn met een mestgift. Gebruik hiervoor bij voorkeur langzaam werkende organische mestkorrels of gedroogde koemest. Zit er weinig humus in de grond dan is de kans groot dat de mest na een regenbui met het regenwater naar diepere lagen wegspoelt. Dus eerst de structuur van de bodem verbeteren door er een laagje compost (c.a. 1,5 cm) op aan te brengen, dan pas bemesten.

Compost verteert tot humus en in humus wordt vocht en voeding goed vastgehouden. Het bodemleven zorgt ervoor dat de voedingsdeeltjes kunnen worden opgelost in het water en zo via de wortels met de sapstroom door de plant kan worden opgenomen. Compost is ook een goede grondverbeteraar bij zware kleigrond.

Heb je bloembollen die je wilt laten verwilderen? Dan moet je ze ook voeding geven en het loof er aan laten totdat het vanzelf afsterft. Lang niet alle bloembollen zijn geschikt voor verwildering. Informeer je goed voordat je tot aankoop overgaat.

Ook het grasgazon is blij met een laagje compost. Haal eerst al het blad en plantenresten weg voor je gaat strooien. Goed uitharken is belangrijk in kleine kuiltjes kan je wat dikker strooien. Heb je een oude grasmat dan kan er een laag vilt en/of mos in zijn ontstaan. Dan kan je de grasmat beter eerst een stevig verticuteerbeurt geven. Dat kan je het beste doen als het gras licht vochtig en kort gemaaid is. Het werkt uitstekend als je in de avond maait en dan de andere ochtend vroeg als de dauw nog op het gras zit verticuteert. Gebruik een scherpe verticuteerhark en zorg dan de messen ongeveer 2 cm diep het gazon in snijden. Op plekken waar veel mos stond kunnen kale plekken ontstaan, deze kan het beste vullen met compost en inzaaien.

Heb je de vaste planten in het najaar nog niet verplaats? Dan kan dat in het vroege voorjaar worden ingehaald. Ook is het vroege voorjaar voor een aantal houtige gewassen de beste tijd voor een snoeibeurt.

Bij de gewone Hortensia’s( H. macrophyla) kun je 20 % van de stelen diep wegnemen. Als je dat elk jaar doet houd je een frisse jonge struik. De Puimhortensia (H. paniculata) bloeit op eenjarig hout en kan je nu in zijn geheel terug knippen. Je kan de hoogte van de struik sturen door de hoogte van het snoeien te kiezen. Waar je snoeit loopt hij uit. De H. arborescens Annabell vormt geen stevige stelen. Voor een stevige struik met grote bollen moet je hem in het vroege voorjaar tot op de grond afknippen.

Bij struikrozen is het snoeien erop gericht de plant open en jong te houden. Snoei zo vroeg mogelijk zodra de kans op vorst van betekenis voorbij is. Alle dunnen takjes in hun geheel wegnemen. Laat 2 tot 3 stevige takken van c.a. 15 á 20 cm staan en knip die af c.a. 1 cm boven een buitenoog. De nieuwe takken zullen dan naar buiten uitlopen waardoor de plant van binnen luchtig blijft en er minder kans op schimmels ontstaat.

Wil je meer leren over het onderhoud van je tuin overweeg dan om een tuinonderhoudscursus te volgen bij Groei & Bloei (mail dan naar info@leidschendam.groei.nl).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant