Tijdens het spreekuur van het Sociaal Servicepunt in de bibliotheek in Leidschendam zijn verschillende specialisten aanwezig (foto: pr).
Tijdens het spreekuur van het Sociaal Servicepunt in de bibliotheek in Leidschendam zijn verschillende specialisten aanwezig (foto: pr).

Sociaal Servicepunt start spreekuur in bieb Leidschendam

Actueel 966 keer gelezen

Leidschendam - Het Sociaal Servicepunt is er voor iedereen die behoefte heeft aan informatie, advies of ondersteuning, Dit kan telefonisch, via e-mail of op afspraak, tijdens het spreekuur in de Groene Loper en sinds 29 maart ook in de bibliotheek in Leidschendam. Caroline Van Enst, coördinator van het Sociaal Servicepunt, merkt dat er de laatste maanden minder vragen binnen komen bij het Sociaal Servicepunt. Dit baart haar zorgen en zij roept inwoners op die een vraag, probleem of een zorg hebben zich te melden bij het Sociaal Servicepunt.

Door Inge Koot

Veel inwoners van Leidschendam-Voorburg hebben het Servicepunt nodig, en het Servicepunt wil er dan ook voor deze inwoners zijn. Daarin is de visie van het Servicepunt in al die jaren niet veranderd. Het werd de afgelopen jaren dan ook steeds drukker. Maar de laatste maanden merken ze dat minder inwoners vragen stellen. “Het lijkt erop dat mensen een afwachtende houding aannemen”, zegt Caroline van Enst. “Misschien hebben zij het gevoel dat hun probleem in het niet valt bij alle andere problemen veroorzaakt door corona. Of men denkt dat er geen hulp is, omdat je nu niet zomaar binnen kan lopen bij de spreekuren van het Servicepunt.” Mensen met schulden komen misschien minder snel in actie omdat organisaties milder zijn bij het invorderen van schulden, innen van belasting en ontruimen bij het niet betalen van de huur. “Het is een schijnstabiliteit en dat is zorgwekkend. De schulden lopen op en belastingen worden later toch geïnd. Mensen schuiven zo de problemen alleen maar voor zich uit.”

Het Sociaal Servicepunt is een samenwerking van4 organisaties: Woej, Sport en Welzijn, Stichting ME en Het Algemeen maatschappelijk werk van Kwadraad. Inwoners kunnen bij één loket terecht met al hun vragen en zorgen. En ook als ze alleen maar even met iemand willen praten. “Als het gaat om een probleem dat niet direct opgelost kan worden dan maken we een afspraak. Daarom zijn wij zo blij dat inwoners nu ook terecht kunnen in de bibliotheek in Leidschendam.” Caroline benadrukt dat de vraagsteller zelf de regie in handen houdt. “Onze dienstverlening is gratis en wij zijn onafhankelijk.

Caroline is heel blij met de mogelijkheden die het Sociaal Servicepunt nu heeft in de bibliotheek. De samenwerking met de bibliotheek biedt extra kansen voor onze klanten die moeite hebben met het spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Zij komen zo makkelijker in contact met de vrijwilligers en het aanbod van het Taalhuis, dat ook in de bibliotheek gevestigd is.” Tijdens het spreekuur zijn verschillende specialisten aanwezig. Zoals Akram, een maatschappelijk werker die meerdere talen spreekt en heel veel mensen met een migrantenachtergrond kent. Zij kan o.a. helpen bij inburgeren en migratieproblemen. Chris biedt hulp bij het invullen van formulieren en bij andere praktische zaken zoals belastingaangifte. Christine is een door de wol geverfde maatschappelijk werker die mensen ondersteunt bij het oplossen van en omgaan met hun problemen in hun dagelijks leven of in hun werk. Marijke is sociaal raadsvrouw bij Woej. Zij helpt mensen in het contact met overheidsinstanties en met lastige vragen over belasting, uitkering of toeslagen. Rowena is van stichting MEE en zij ondersteunt mensen die leven met een beperking. Zij weet daarom veel van de WMO en de wet langdurige zorg. “We hebben samen heel veel kennis in huis waarmee wij de inwoners van LV heel graag van dienst willen zijn.”

Een vraag stellen of een afspraak maken kan via telefoonnummer 070 - 205 70 00 (elke werkdag van 9:00 – 17:00). Een persoonlijke afspraak bij het Sociaal Servicepunt is mogelijk op maandag van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek Leidschendam en op donderdag van 13:00 tot 15.00 uur in de Groene Loper in Voorburg. “Als u niet mobiel bent, kunnen we ook naar u toe komen. Wacht niet te lang!”

Kijk op sociaalservicepunt.nl voor meer informatie. Heel veel informatie, ook te vinden via de sociale kaart van Leidschendam-Voorburg: www.socialekaartlv.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant