Wethouder Jan-Willem Rouwendal: "De energietransitie kost geld en over de nieuwe Stedin-aandelen krijgen we jaarlijks 3% rente. Daarmee kunnen we ruim twee ton aan andere zaken uitgeven."  (archieffoto).
Wethouder Jan-Willem Rouwendal: "De energietransitie kost geld en over de nieuwe Stedin-aandelen krijgen we jaarlijks 3% rente. Daarmee kunnen we ruim twee ton aan andere zaken uitgeven." (archieffoto).

Kopen van Stedin-aandelen stimuleert energietransitie

Actueel 405 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg voor om extra aandelen van netbeheerder Stedin te kopen. 

Stedin wil op korte termijn de netten uitbreiden, verslimmen en verzwaren, om zo het energiesysteem klaar te maken voor de energietransitie. Stedin vraagt aandeelhouders om meer aandelen te kopen, zodat er geld is om deze aanpassingen te doen. Er wordt voor € 200 miljoen aan aandelen aangeboden.

De gemeente heeft op dit moment 3,44% van de bestaande aandelen en krijgt naar rato nieuwe aandelen aangeboden: € 6,88 miljoen. Mochten niet alle aandeelhouders op het aanbod in willen gaan, dan is er ruimte om méér dan naar rato aan aandelen te verkrijgen. Leidschendam-Voorburg schrijft zich daarom in voor een bedrag van maximaal € 13,76 miljoen (verdubbeling). Dit is ook om ervoor te zorgen dat het minimale bedrag van € 180 miljoen gehaald wordt, zodat Stedin daadwerkelijk de aandelen kan uitgeven.

Jan-Willem Rouwendal, wethouder financiën en duurzaamheid: “De energietransitie kost geld, zover is duidelijk. Wij kunnen op deze manier een bijdrage leveren, die financieel ook nog gunstig voor ons is. De opbrengst van € 140 miljoen van de verkoop van de Eneco-aandelen levert op dit moment geen rente op. Maar over de nieuwe Stedin-aandelen krijgen we jaarlijks 3% rente. Dat is ruim twee ton, die we weer aan andere zaken in onze mooie gemeente kunnen uitgeven. Het is de investering zeker waard.”

De gemeenteraad beslist op 8 juni over het voorstel. Uiteindelijke besluitvorming vindt plaats op 25 juni 2021 in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Stedin.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant