Logo hetkrantje-online.nl
<p>Dat er uit het archief van Marcel uiteindelijk een biografie zou ontstaan, is niet zo verbazingwekkend. </p>

Dat er uit het archief van Marcel uiteindelijk een biografie zou ontstaan, is niet zo verbazingwekkend.

lokale schrijvers

Marcel Rijs van fan tot biograaf Kim Wilde

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Marcel was 10 jaar oud toen hij voor het eerst kennis maakte met Kim Wilde. Natuurlijk niet in persoon maar via de televisie. Het was in 1981 dat Kim Wilde haar eerste optreden bij Toppop maakte en Marcel was onder de indruk van haar presentatie. 

Door Peter den Hollander

Hij kan niet meer vertellen wat hem precies raakte maar de zangeres die de jaren 80 muzikaal vorm gaf bleef hem intrigeren. Hij volgde haar en bladen als Muziek Expres en Hitkrant waren zijn bronnen. Hij kocht alle singles en lp’s. Zo bouwde hij langzamerhand een archief op over deze iconische zangeres. Of dit ook de basis was voor zijn interesse in bibliotheekwerk kan hij niet zeggen, maar na zijn middelbare school volgde hij de bibliotheekopleiding BDI (Bibliotheek en Documentaire Informatie) en ging uiteindelijk bij de Koninklijke Bibliotheek werken. In zijn vrije tijd was hij geïnteresseerd geraakt in het internet en hij bouwde zijn eerste website. Het onderwerp van de site laat zich raden: hij vroeg de domeinnaam KimWilde.com aan en plaatste de content die hij in de jaren ervoor had verzameld op de website.

Het internet groeide en mensen gebruikten het als een bron om informatie op te zoeken, zo ook over Kim Wilde. Haar carrière was in wat rustiger vaarwater terechtgekomen, maar ze was niet helemaal gestopt met optreden. Zo speelde zij in de jaren ’90 de rol van de moeder van Tommy in de gelijknamige musical Tommy, geschreven door The Who. Na haar comeback begin deze eeuw bezocht Marcel veel live optredens van zijn favoriet. Het werd bekend dat hij degene was die haar reilen en zeilen via een website bijhield. Zo kwam hij in contact met zijn idool en bezocht haar enkele malen in Engeland.

Dat er uit het archief van Marcel uiteindelijk een biografie zou ontstaan, is niet zo verbazingwekkend. Echter, Kim hield het aanvankelijk tegen. Dat ze uiteindelijk meewerkte was dan ook een aangename verrassing.

Marcel schreef altijd al. Hij zat in de redactie van diverse schoolkranten en schreef ook verhalen als hobby. Hij houdt het meest van non-fictie. Verhalen moeten voor hem een kern van waarheid in zich hebben. In coronatijd las hij de zeven delen van ‘Het Bureau’ van J.J. Voskuil. Hij herkende er de kantoorperikelen in die hij ook op de KB ervaart. Natuurlijk niet zo uitgesproken, maar Voskuil weet de sfeer zo neer te zetten dat je als lezer niet kunt stoppen met lezen. Je wil weten hoe het verhaal afloopt, terwijl er feitelijk heel weinig gebeurt. Maar wat er gebeurt is heel herkenbaar.

Marcel begon in de coronatijd uiteindelijk aan het werkelijk schrijven van de biografie van Kim Wilde. Het materiaal dat hij had schreeuwde bijna om verwerking ervan in een mooi boek. Hij stuurde een paar hoofdstukken naar een Engelse uitgeverij van boeken over muziek en artiesten. Zij waren enthousiast en vanaf 3 juni 2021 is de biografie verkrijgbaar via Amazon en www.thisdayinmusicbooks.com.

Meer berichten