Logo hetkrantje-online.nl
<p>De onthulling van het bord aan de Konstancin-Jeziornavijver door waarnemend ambassadeur van Polen Piotr Samerek en Andrzej Cieslawski, namens de Poolse gemeente Konstancin-Jeziorna (foto: pr).</p>

De onthulling van het bord aan de Konstancin-Jeziornavijver door waarnemend ambassadeur van Polen Piotr Samerek en Andrzej Cieslawski, namens de Poolse gemeente Konstancin-Jeziorna (foto: pr).

Informatiebord stedenband met Konstancin-Jeziorna onthuld

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Piotr Samerek - waarnemend ambassadeur van Polen heeft op vrijdag 10 september samen met Andrzej Cieslawski, namens de Poolse gemeente Konstancin-Jeziorna, op vrijdag 10 september een informatiebord onthuld op de brug van de Konstancin-Jeziorna vijver naast Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam.

Op het bord staan naast informatie over de Poolse gemeente en de stedenband, afbeeldingen van twee beelden die gemaakt zijn door kunstenaars uit Konstancin-Jeziorna. Naast het winkelcentrum (Shopping Mall of the Netherlands) ligt de Konstancin-Jeziorna vijver. Hier is ook het beeld Moed van Marek Lukasik, inwoner van Konstancin, terug te vinden. Een borstbeeld dat zich lijkt te ontworstelen aan de steen waaruit hij is gehouwen. 

In Voorburg, in het park Vreugd en Rust, staat het beeld Between Us van Dorota Buczkowska. Beide beelden zijn in 2006 onthuld bij het 15-jarige bestaan van de stedenband. 

Ook is in de Stadstuin Rusthout door Piotr Samerek een bord onthuld op de waterpomp in de kinderspeeltuin. Deze pomp is geschonken door de werkgroep ‘Stedenband’ en verwijst naar de minerale bron die geleid heeft tot het ontstaan van het kuuroord Konstancin-Jeziorna.  (20 km ten zuiden van Warschau) die is uitgegroeid tot een kuuroord.

In 2019 werd door de gemeente Leidschendam-Voorburg na bijna 30 jaar de stedenband met Konstancin-Jeziorna opgezegd. Dit ging met enige commotie gepaard. Volgens de stichting die de stedenband invulling gaf, verdiende de wijze waarop dit met Polen is gecommuniceerd geen schoonheidsprijs. Volgens B&W was het concept van jumelages achterhaald. Tegelijkertijd eindigde ook de banden met Hranice (Tsjechië), en Temecula (VS).

In de periode dat de banden formeel waren, zijn veel gezamenlijke projecten uitgevoerd op het terrein van onderwijs, sport, muziek en artistiek. Resultaten van deze stedenbanden zijn terug te zien in het straatbeeld.  Ook ligt het servicekantoor van de gemeente aan het ‘Konstancin-Jeziorna-pad’.

Afgelopen weekend weekend namen jonge Poolse musici deel aan het Huygens Muziek festival (lees Huygens Muziekfestival met Pools talent). Bij de onthulling van de borden was oud-burgemeester De Vreeze aanwezig die 30 jaar geleden de overeenkomst van vriendschap met Konstancin heeft ondertekend.

Onlangs is in de gemeente een burgercomité gevormd dat meer onderzoek wil doen naar de betekenis van Prinses Marianne die in Voorburg en in Camienz (Polen) woonde. In het museum in Voorburg wordt veel aandacht aan deze prinses besteed. De contacten worden daarmee nog steeds onderhouden door de stichting stedenbanden.

Meer berichten