Logo hetkrantje-online.nl
<p>Een grote groep vrijwilligers maakte zich tijdens Wordl Cleanup Day verdienstelijk in respectievelijk in Leidschendam Noord en park Vreugd en Rust in Voorburg met het verwijderen van zwerfafval (foto: Steven Lek).</p>

Een grote groep vrijwilligers maakte zich tijdens Wordl Cleanup Day verdienstelijk in respectievelijk in Leidschendam Noord en park Vreugd en Rust in Voorburg met het verwijderen van zwerfafval (foto: Steven Lek).

Activiteiten op Cleanup Day maken gemeente weer een stukje schoner

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - “Zelf zwerfafval opruimen is beter, maar samen parken, pleinen en straten schoonmaken op ‘World Cleanup Day’ is gezellig en levert een schonere gemeente op”. Zo was de ervaring van Jan Hendriks en Diederik Visser. 

Samen met een grote groep vrijwilligers maakten beide CDA-raadsleden zich tijdens deze dag verdienstelijk in respectievelijk in Leidschendam Noord en park Vreugd en Rust in Voorburg. Een grote stapel gevulde vuilniszakken was het resultaat.

Ook in Leidschendam-Voorburg ontsieren grote hoeveelheden zwerfvuil onze straten en pleinen, sloten en plantsoenen. Duizelingwekkende hoeveelheden plastic, snoeppapier, flesjes en blik meestal gesierd met namen van internationale concerns, vergezeld door talloze zakdoekjes en oneindig veel sigarettenpeuken en -pakjes zorgen ervoor dat steeds meer initiatieven ontstaan om deze rommel gezamenlijk op te ruimen.

World Cleanup Day’ kent dit jaar in Nederland het recordaantal van 41.342 officieel geregistreerde deelnemers, die verdeeld over 1574 verschillende acties, op pad zijn gegaan om zwerfafval op te ruimen.

Jan Hendriks: “Het enthousiasme van Walter Schijf en andere vrijwilligers binnen Leidschendam Noord werkt aanstekelijk. Samen met CDA-collega Quinte Stout vormde ik afgelopen zaterdag één van de vele ‘clean up teams’ in Leidschendam Noord. Alle lof voor de organisatie. Er was voldoende materiaal om direct aan de slag te gaan en de wijkjes waren prima verdeeld. Voor en na het ‘opschoonwerk’ werden we bovendien zeer gastvrij ontvangen en was er voor ons – en de collega’s van andere politieke partijen – alle gelegenheid om verder te praten over ‘Sterk voor Noord’. Nuttig, leervol en gezellig. Wat wil je nog meer!”

Diederik Visser: “Voor mij was de oproep van LVvoorElkaar, onze gemeentelijk platform voor vrijwilligerswerk, de reden om aan te sluiten bij dit initiatief. Met 7 vrijwilligers hebben we park Vreugd en Rust onder handen genomen. We hebben helaas te veel zakken vuil weten te vullen.”

Gezellig en dankbaar werk vond Visser het wel. “Maar het zou mooi zijn als meer mensen dit zouden doen. Zelf loop ik gemiddeld drie keer per maand een rondje door mijn wijk. Dat levert altijd een zak vol vuil op. Alle beetjes helpen. Zo zou het helpen als rokers hun peuken direct opruimen en zogenaamde ‘chillers’ hun blikjes in de vuilnisbakken gooien. Alleen samen maken we Leidschendam-Voorburg schoner.”

Voorburg Noord

Een jaar geleden startte Paulien Kegge met een eerste opschoonactie in Voorburg Noord tijdens de World Cleanup Day. In deze buurt ligt veel rommel op straat en in plaats van zich eraan te ergeren voelde het voor Paulien goed om er iets aan te doen. “Ik zette mijn actie op de website van Supporters van Schoon en bestelde daar een doos met materialen (zoals handschoenen, vuilniszakken, dankkaarten). Prikkers leende ik bij Stadsbeheer van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Ik zette ik een aankondiging op de buurtapp Nextdoor. Twee dames en een vader met 2 kinderen meldden zich aan en met elkaar schoonden we het Corbulopark en omgeving op”, vertelt Kegge.

“Afval prikken bleek enorm verslavend en het bleef dan ook niet bij deze ene keer”, vervolgt Paulien. “Afgelopen zaterdag organiseerde ik de 14e opschoondag tijdens de World Cleanup Day en hebben we met 21 supporters omgeving ‘t Loo opgeschoond . Mijn groep heeft zich inmiddels uitgebreid tot 40 buurtbewoners die om de 3 weken een berichtje krijgen of ze weer mee willen doen en of ze een prikker nodig hebben. Een hoop van hen heeft inmiddels een eigen prikker. We verzamelen altijd om 09.30 uur op zaterdag en prikken een uur en een kwartier. Veel langer prikken is lastig omdat je vingers dan zeer gaan doen van het constant knijpen in de prikker. Daarbij moet het ook leuk blijven voor kinderen. We krijgen vaak complimenten van voorbijgangers. Na afloop drinken we altijd een kopje koffie op eigen kosten bij horeca in de buurt. Op deze manier steunen we de horeca en leren we ook nog eens onze buurtgenoten kennen.”

Tot slot meldt de Voorburgse “Wij doen het met plezier maar wat zou het fijn zijn als iedereen zijn afval (ook sigarettenpeuken en kauwgom) in een afvalbak zou gooien. En als er geen afvalbak in de buurt is, waarom het dan niet even thuis weggooien. We willen toch allemaal in een mooie schone omgeving wonen?”

In dit artikel zijn twee van de initiatieven uitgelicht maar ook op andere plekken in de gemeente vonden op World Cleanup Day initiatieven van inwoners plaats om de buurt op te ruimen.

Meer berichten