Logo hetkrantje-online.nl
\Wethouder onderwijs Juliette Bouw bezoekt de schakelklas in de Driemaster (foto: gemeente LV).
\Wethouder onderwijs Juliette Bouw bezoekt de schakelklas in de Driemaster (foto: gemeente LV).

Speciale schakelklassen om snel Nederlands te leren

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Om mee te kunnen doen in de klas en nieuwe vriendjes te maken is het belangrijk dat kinderen snel Nederlands leren. Om kinderen daarbij te helpen zijn er speciale schakelklassen. In deze klassen leren de kinderen in hoog tempo de Nederlandse taal zodat ze door kunnen stromen naar een reguliere klas.

De schakelklas is bestemd voor kinderen vanaf 7 jaar die nieuw in Nederland zijn. Soms zijn het vluchtelingen of statushouders maar soms ook kinderen die vanwege het werk van ouders naar Nederland verhuizen. Het is een echt multiculturele klas. In de schakelklas leren kinderen in 12 tot 18 maanden in hoog tempo de Nederlandse taal. Het doel is om ze door te laten stromen naar een reguliere klas.

Wethouder onderwijs Juliette Bouw: ”Kinderen die uit een ander land komen hebben vaak veel meegemaakt. Het is belangrijk dat zij weer structuur krijgen in hun leven, leren, meedoen, plezier maken en spelen met andere kinderen.”

Het is een kleine groep kinderen (maximaal 15) van verschillende leeftijden en verschillend niveau. Er wordt veel tijd een aandacht besteed aan het sociaal emotionele aspect. Veiligheid, respect en aandacht voor ieders verhaal is de basis van inzet van de leerkrachten.

Sommige kinderen zijn nog nooit naar school geweest en soms zijn er kinderen met traumatische ervaringen. Daar wordt passende hulp voor gezocht. Alle gezinnen krijgen een bezoek van Schoolmaatschappelijk Werk en de kinderen gaan langs bij de schoolarts. Natuurlijk is er na de schakelklas ook extra ondersteuning in de reguliere klassen. Zo krijgen alle kinderen de best mogelijke begeleiding voor de overstap naar het voortgezet onderwijs.

De schakelklassen krijgen subsidie van de gemeente Leidschendam-Voorburg om de school te ondersteunen bij het onderwijs aan deze kinderen. In onze gemeente werken we al 10 jaar met schakelklassen. Dit schooljaar is de vierde schakelklas gestart, in de Driemaster.

Meer berichten