Afbeelding
de wijkagenten

De wijkagenten van Bovenveen

Actueel 1.768 keer gelezen

Voorburg - Martin (41) en Stefanie (32) zijn pas relatief kort wijkagent van de wijk Bovenveen in Voorburg; hij sinds 1 december 2020 en zij sinds juni 2021.

Martin was eerder werkzaam als hoofdagent in Zoetermeer en Stefanie heeft eerder in Waddinxveen en Gouda gewerkt. In de afgelopen maanden hebben zij hun wijk, die zo’n 4.500 inwoners telt, aardig leren kennen, maar nu willen zij dat de wijk ook hén goed leert kennen. Daartoe hebben zij al flyers verspreid op veel punten en laten zij zich zoveel mogelijk zien. 

Martin en Stefanie hebben echt specifiek gekozen voor Bovenveen. “Wij zijn met z’n tweeën, een mannelijk en een vrouwelijke agent. Je hebt hier alle mogelijke niveaus en etniciteiten”, aldus Martin. “Het is een heel diverse wijk met veel oudbouw, maar ook de nieuwbouw Park 070, een school en een locatie van Woej.”

De politie zien is heel belangrijk, vinden de wijkagenten. Daarom begeven zij zich regelmatig in Bovenveen; soms samen maar meestal apart van elkaar. “Maar we hebben een goede chemie en houden elkaar altijd goed op de hoogte. Daarnaast informeren we onze collega’s in aangrenzende wijken omdat er ook veel overlappende zaken zijn en zij ook in moeten kunnen springen als wij even niet beschikbaar zijn.”“Wij vormen de schakel tussen allerlei instanties”

Bovenveen heeft veel hoogbouw en kent veel sociale wijkproblematiek. “We houden ons veel bezig met het wijkwerk en hebben ook noodhulp”, vertelt Stefanie. “Met noodhulp bedoelen wij dat we de 112 meldingen rijden en dan minder inzetbaar zijn voor ons wijkwerk.”

“Soms vormen mensen niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor hun omgeving”, vervolgt zij. “Die hebben onze aandacht nodig. We zijn niet zelf de hulpverleners, maar proberen mensen wel in contact te brengen met de juiste instanties die hen hulp kunnen bieden. Wij vormen de schakel tussen allerlei instanties zoals de gemeente, de woningbouw, de GGD en GGZ ”

“Als wijkagent heb je langer de tijd om problemen aan te pakken en de reden erachter te vinden. Dat levert veel waardevolle contacten op. Je kunt soms wel een uur met iemand praten en ook heb je vaak een ‘praatje pot’ waarmee je toch dingen hoort die je anders niet te weten zou komen”, geeft Stefanie aan. Martin vult aan: “Je hebt veel langlopende zaken en bent veel met mensen in gesprek. Maar als je informatie wil, dan moet je daar tijd in investeren.”

“Buren kennen elkaar niet meer”

“Tegenwoordig zie je dan mensen de buren niet zo goed meer kennen als vroeger. Dus als er een probleem is, wordt direct de politie gebeld. Wij streven ernaar dat buren elkaar op hun gedrag aanspreken en problemen met elkaar proberen op te lossen. Lukt dat niet, dan kan in overleg met de woningbouwvereniging en de wijkbeheerders buurtbemiddeling worden ingeschakeld.”

“Een van onze doelen is de meldingsbereidheid verhogen”, geeft Martin tot slot aan. “We willen graag een kijkje nemen bij mensen achter de voordeur als zich bepaalde problemen voordoen. Zo zijn we beter op de hoogte van wat er precies speelt.”

De wijkagenten zijn altijd te bereiken via 0900-8844 (terugbelverzoek) of het contactformulier op politie.nl en op Instagram onder: Wijkagenten_bovenveen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant