Het beeld De Mantel van Frans Kokshoorn (foto: R. van der Krogt).
Het beeld De Mantel van Frans Kokshoorn (foto: R. van der Krogt).

Rotary Voorburg trakteert Jonge Helden

Actueel 215 keer gelezen

Voorburg - Rotary Voorburg bestaat 75 jaar. Om dit te vieren steunt het de Jonge Helden van stichting Woej. 

Jonge Helden zijn jongeren die zorgen voor een naaste. Dit kan hun vader, moeder, broertje of zusje zijn, die zorg nodig heeft vanwege een beperking, ziekte, verslaving of psychische problemen. Daardoor kunnen Jonge Helden moeilijk het onbezorgde leven leiden dat zij verdienen als kind.

Een op de vijf jongeren groeit op met zorgtaken voor een ander. Officieel heten ze jonge mantelzorgers, maar in Leidschendam-Voorburg heten ze Jonge Helden. Want dat ben je wel, als je zo veel verschil maakt in iemands leven. Jonge Helden verdienen steun. Rotary Voorburg wil meer bekendheid genereren aan Jonge Helden. En geld inzamelen zodat de zij ook eens zelf in het middelpunt staan en kunnen ontspannen met een uitje, excursie of feest.

Om deze Jonge Helden te steunen organiseert Rotary Voorburg een beker-actie. Deze actie gaat van start met de overhandiging van de eerste speciale reisbeker aan burgemeester Jules Bijl. Op zaterdag 27 november om 11 uur krijgt Bijl de eerste beker aangeboden nabij de Oude Kerk in de Herenstraat te Voorburg, waarna de verkoopactie van start gaat. Op alle zaterdagen tot Kerst verkopen Rotary-leden op diverse plekken in het Huygenskwartier Voorburg speciale reisbekers, al dan niet gevuld met warme chocolademelk. Ook is de speciale beker te koop bij enkele winkeliers, zoals bij lunchroom Aan de tafel en bij kaaswinkel Proefhuys. De bekers inclusief warmhouddeksel kosten tien euro per stuk. De netto-opbrengst van de actie gaat geheel naar het jubileumdoel: het project Jonge Helden.

Jonge Helden zijn mantelzorgers, vandaar dat op de reisbeker een afbeelding van een mantel is geplaatst, geïnspireerd door het beeld ‘De Mantel’ bij het gelijknamige zorgcentrum in Voorburg, gemaakt door de Voorburgse beeldhouwer Frans Kokshoorn (1947-2021), ook jarenlang lid van Rotary Voorburg.

De Jonge Helden is een project van Stichting Welzijn Oud & Jong (Woej), in samenwerking met Stichting Welzijn en Sport. Even zonder zorgen zijn is belangrijk. Daarom wordt ontspanning en gezelligheid geboden tijdens chillmiddagen (elke twee weken) en af en toe een uitje. Zonodig bieden de jongerenwerkers individuele begeleiding. Vanuit het project wordt voorlichting gegeven, zodat verwijzers weten van het bestaan van Jonge Helden en wat zij kunnen doen.

Rotary is een serviceorganisatie. De leden steunen op verschillende manieren hun medemens en projecten in de samenleving. Rotary is ook een netwerk waarbinnen de leden bereid zijn hun (vak-)kennis ten dienste te stellen van de gemeenschap en deel te nemen aan charitatieve en educatieve projecten. Rotary Voorburg bestaat dit jaar 75 jaar en telt zo’n 40 leden.

Uit de krant

Uit de krant