Rij voor de oliebollenkraam op het Koningin Julianaplein in Voorburg (foto: Michel Groen).
Rij voor de oliebollenkraam op het Koningin Julianaplein in Voorburg (foto: Michel Groen).

In de rij voor oliebollen

Actueel 2.047 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Vandaag op oudjaarsdag ontstond er traditioneel weer een run op lekkere oliebollen.

In Voorburg was dat met name te merken bij de oliebollenkraam op het Koningin Julianaplein in Voorburg en bij Banketbakkerij Wesseling aan de Damlaan.

Grote drukte op de Damlaan in Leidschendam bij Banketbakkerij Wesseling en andere aanbieders van oliebollen (foto: Jan Harm Bakhuys).

De oliebollen en appelflappen / appelbeignets waren niet aan te slepen. Uiterarad ook bij vele  kramen, banketbakkers en andere aanbieders van oliebollen en appelflappen in de gemeente.

Eeuwenlang was de term oliekoek in gebruik voor wat nu de oliebol heet. De oliekoeken op een schilderij van Aelbert Cuyp uit ca. 1652 lijken veel op de hedendaagse oliebol. In die tijd werden ze in raapolie gebakken. In de loop van negentiende eeuw kreeg het woord oliebol steeds meer aanhang.

Appelflap is de benaming voor een soort gebakje. De appelflap is gemaakt van bladerdeeg, is driehoekig van vorm en gevuld met een mengsel van appelblokjes en kaneel, eventueel aangevuld met amandelspijs, krenten en/of rozijnen. Tijdens of direct na het bakken wordt kristalsuiker over de appelflap gestrooid. Met name in Noord- en Oost-Nederland wordt de benaming ‘appelflap’ gebruikt voor het gerecht dat elders appelbeignet heet.

Maar dat is eigenlijk een wat anders bereide gefrituurde appel-lekkernij.

(bron: Wikipedia).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant