Bestuur, docenten en vrijwilligers van De Oekraïense School in Voorburg nemen geëmotioneerd maar dankbaar de hulpgoederen in ontvangst.
Bestuur, docenten en vrijwilligers van De Oekraïense School in Voorburg nemen geëmotioneerd maar dankbaar de hulpgoederen in ontvangst.

Leidschendam-Voorburg zamelt hulpgoederen in voor Oekraïne

Actueel 1.272 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Samen met Oekraïense School Wesselka en Stichting Oekraïne Culturalis slaan verschillende organisaties, bedrijven en particulieren uit Leidschendam-Voorburg nu de handen ineen om de Oekraïense bevolking te helpen. 

Dagelijks zien we allemaal de verschrikkelijke gebeurtenissen die momenteel plaatsvinden in Oekraïne. Wat veel inwoners van onze gemeente niet weten is dat in Voorburg de Oekraïense school is gehuisvest. De Oekraïense School Wesselka is ruim 10 jaar geleden geopend door de Stichting Oekraïne Culturalis, die taal- en culturele lessen verzorgt aan kinderen en volwassenen uit heel Nederland. 

Onder andere Woej RKAVV, Forum Sport, Vluchtelingenwerk, Foxtaal en Sport en Welzijn bij aan een gemeentebrede inzamelingsactie om hulpgoederen voor de Oekraïense bevolking in te zamelen. “Maar er sluiten steeds meer organisaties aan en ook de gemeente verleent medewerking”, vult Akbal Mohamed namens de organisatie aan. “Van de Oekrainse ambassade hebben wij lijsten gekregen van transportbedrijven die de hulpgoederen naar de plaats van bestemming kunnen brengen.”

Hulpgoederen doneren

Er is geen behoefte aan kleding, speelgoed, kinderzitjes etc. maar wel aan: lampen/kaarsen, volle batterijen, conserven in blik (groenten, peulvruchten, fruit, vis etc.), ontbijtgranen, slaapzakken, EHBO dozen, medicijnen, pijnstillers, hechtmateriaal, verband, bloedzakken, luiers, babyvoeding, sanitaire artikelen (maandverband, shampoo, zeep), nachtkijkers/verrekijkers, stroomaggregaten en walkietalkies. 

De Stichting Oekraïne Culturalis zorgt ervoor dat de hier verzamelde hulpgoederen in Oekraïne op de juiste plek terechtkomen. Daarvoor heeft de stichting nauw contact met hulporganisaties in Oekraïne en Nederland en wordt er samengewerkt met de Oekraïense ambassade.

Inzamellocaties

Op de volgende locaties kun je hulpgoederen afgeven: Oekraïense School, locatie Sport en Welzijn FS 16, Fransstraat 16 te Voorburg op zaterdag tussen 11.30 en 14.00 uur; Woej Wijk en Dienstencentrum De Groene Loper, Van Royenstraat 2 Voorburg op werkdagen tussen 09.30 en 16.00 uur en Sport en Welzijn, Wijkaccommodatie D4, Dobbelaan 4 Leidschendam op werkdagen tussen 09.30 en 16.00 uur.

Heb je als vereniging, maatschappelijke instantie of bedrijf interesse om bij te dragen aan deze inzamelingsactie dan kun je contact opnemen met: Wilko Beekes via wilko.beekes@senw-lv.nl, of tel. 06 – 316 976 75 (eerder gepubliceerde nummer was onjuist).

Andere initiatieven

Naast deze centrale actie zijn er ook allerlei losse acties door particulieren en bedrijven gestart. Zo wilden Guinnie en Gabi van de Art Cafe Brugman aan de Herenstraat in Voorburg graag mensen uit Oekraïne helpen. Zij zamelden drie dagen lang spullen in bij de winkel De eerste dag waren al heel veel spullen gebracht en werd alles voor de winkel geplaatst, maar toen er meer bekendheid aan de actie was gegeven, werd het steeds drukker met de spullen die de mensen kwamen brengen en moest de winkel er ook aan geloven. De hele winkel stond de laatste dag helemaal vol en het was gigantisch druk. Uiteindelijk werden er drie bussen helemaal vol geladen met de spullen die mensen kwamen brengen. Die gingen zaterdag al richting Polen. Guinnie en Gaby waren blij dat ze deze actie gestart hadden en willen alle mensen bedanken voor de spullen die ze gebracht hebben.

Inzameling Art Café Brugman Herenstraat voor Oekraïne (foto: Ap de Heus).

Even verderop dachten ook kinderen aan de oorlog in Oekraïne. Zij organiseerden een eigen actie door wat spullen te gaan verkopen in de Herenstraat. Het geld gaat naar de actie voor Oekraïne te geven. Ook de passerende wethouder Astrid van Eekelen maakte even een tussenstop bij de actiekraam om de actie te steunen.

Inzameling voor Oekraïne door kids in de Herenstraat. Wethouder Van Eekelen neemt een kijkje (foto: Ap de Heus).

Uit de krant

Uit de krant