De brandweer kon het autobrandje verder afblussen nadat een politieman de meeste vlammen al had weten te blussen (foto: Sebastiaan Barel).
De brandweer kon het autobrandje verder afblussen nadat een politieman de meeste vlammen al had weten te blussen (foto: Sebastiaan Barel). Sebastiaan

Wijk vreest na autobrand voor nieuwe serie brandstichtingen

Actueel 984 keer gelezen

Leidschendam - Maandag 18 april is de wijk Prinsenhof in Leidschendam na een lange tijd weer opgeschrikt door een autobrand. Een geparkeerde auto op de Prinses Annalaan is opzettelijk in brand gestoken. 

Bij de ruitenwissers en op de wielen van het voertuig was papier (vermoedelijk met brandstof) aangestoken. Hoewel de meerderheid van de papieren snel weer uitging, bleef het rechtervoorwiel van de auto branden. De wijkagent heeft een eerste bluspoging gedaan, maar kon de brand niet uitkrijgen. 

De brandweer kwam kort erop ter plaatse en maakte het bluswerk af. De auto kon daardoor grotendeels gespaard blijven, maar heeft wel forse schade aan het wiel en een gedeelte van de auto eromheen. Ook is het afwachten wat de schade onder de motorkap is en moesten de brandweermannen ook een raampje intikken. 

Getuigen hebben een tweetal jongeren in zwart gekleed het naastgelegen park zien inrennen. 

Er heerst wel enige schrik bij bewoners van de wijk. Zij spreken met elkaar over de reeks brandstichtingen in 2020: toen gingen er ruim 30 auto’s in vlammen op in de wijk De Prinsenhof en omliggende wijken. Slechts voor enkele van deze autobranden kon uiteindelijk een verdachte worden aangehouen.

Afgelopen dagen heerste al wat onrust in en rondom de wijk doordat groepen jongeren over straat zwerven. Ook werd een mobiele toezichtcamera (die eerder werd geplaatst na de reeks brandstichtingen) meermaals bedekt.

Sterk voor Noord
Op 18 mei 2020 heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen om een Versterkingsprogramma voor Leidschendam-Noord te maken. Doel is om samen met partners aan de slag te gaan om de leefbaarheid te verbeteren en te investeren in hulp voor mensen met problemen.

Het hoofddoel van het versterkingsprogramma is samen met partners en inwoners langjarig en integraal te werken aan het versterken van de sociaaleconomische positie van de inwoners in Leidschendam-Noord, in het bijzonder in de buurten Prinsenhof hoogbouw en De Heuvel Noord. Om dit doel te bereiken wordt ingezet op school, werk, een stabiele financiële situatie en de (fysieke) leefomgeving.

 Mensen die zich niet financieel kunnen redden moeten geholpen worden zodat op termijn minder mensen afhankelijk zijn van een uitkering. Het aanbod van sport- en culturele voorziening moet verbreed worden. Het versterken van de samenwerking van school en jeugdhulp zorgt ervoor zodat ouders en kinderen op tijd de juiste ondersteuning krijgen. Er wordt gewerkt aan preventie van overlast en criminaliteit en het terugdringen van overlast gevende groepen, zodat bewoners zich weer veilig voelen in hun buurt.
        

Uit de krant