Patrick Conteh (links achter) met alle kinderen voor de Primary School Voorburg in Masabong (foto: pr).
Patrick Conteh (links achter) met alle kinderen voor de Primary School Voorburg in Masabong (foto: pr).

Voorburgs echtpaar bouwt Primary School Voorburg in Sierra Leone

Actueel 506 keer gelezen

Voorburg - Het uit Sierra Leone gevluchte echtpaar Patrick Conteh en Fatmata Tholley zijn er dankbaar voor dat hun kinderen in Nederland op school hebben gezeten. “Ieder kind moet naar school kunnen gaan”, is hun uitgangspunt. Maar dat is niet vanzelfsprekend in Afrika. Daarom zijn zij gestart met het bouwen van een school in hun geboortedorp.

Door Inge Koot

Patrick Conteh en zijn vrouw Fatmata Tholley zijn beiden geboren en getogen in Sierra Leone, in het dorpje Masabong. Een dorp waar sinds hun vertrek ruim 20 jaar geleden de levensstandaard niets is verbeterd. Om naar school te gaan moeten de kinderen een rivier oversteken. Tijdens het regenseizoen ging dat vaak mis en verdronken er kinderen op weg naar school. Patrick werd naar een andere school in de grote stad gestuurd maar voelde zich daar als jong jongetje van 10 jaar diep ongelukkig. Hij is na groep 5 gestopt met school en is in zijn gezin van 18 kinderen gaan helpen door als straatverkoper geld te verdienen. 

“In de tijd dat mijn vader en grootvader naar school ging was het niet anders. Ook toen stopte kinderen omdat ze het niet redde in de grote stad met geweld en mishandeling en zonder ouders. Het is nog steeds zo. Er is niets veranderd. Daar wil ik iets aan doen”, aldus Patrick.

Het is voor Patrick heel belangrijk dat er een school komt in het dorp zelf zodat de kinderen niet meer de gevaarlijke rivier over hoeven steken of alleen zonder ouders in de grote stad moeten gaan wonen.

Patrick is 20 jaar geleden gevlucht voor de burgeroorlog. Een aantal jaar later kwamen ook zijn vrouw en hun drie zoons naar Nederland. In Nederland werd hun dochter geboren. Patrick en Fatmata hebben de asielprocedures doorgemaakt. Met hulp van de Voorburgse familie Merx zijn Patrick, Fatmata en hun kinderen in Voorburg terecht gekomen. Inmiddels hebben zij een prima bestaan opgebouwd en willen graag wat terug te doen voor hun thuisland.

De mensen die de school bouwen worden betaald door Patrick. Daarnaast heeft hij onlangs lesboeken aangeschaft voor de kinderen. Zij vinden dit beter dan maar geld op te sturen en niet weten waar het precies aan besteed wordt. 

Patrick heeft jarenlang naast zijn baan in een wasserij in Voorburg kranten bezorgd. De nieuwjaarsfooien heeft hij altijd opzij gelegd. Dat geld is het startkapitaal geweest voor de bouw van de school. Zodra er weer geld is gaat de bouw verder. Om de gulle gevers uit zijn krantenwijken te bedanken heeft hij de school de naam Primary School Voorburg gegeven.

Door de verhuizing van de wasserij moet hij momenteel langer reizen naar zijn werk. Het lukt hem niet meer om daarnaast nog een krantenwijk te doen. Zij hebben nu een stichting opgericht om structureel de hulp te waarborgen, Stichting Adamsey. 

Met tranen in haar ogen vertelt Fatmata de reden waarom zij voor deze naam hebben gekozen. “Mijn nichtje, de dochter van mijn zus is overleden. Zij had 5 kinderen, de kleinkinderen van mijn zus. Wij willen zo graag het leven verbeteren voor deze maar ook voor andere kinderen. Door de stichting naar mijn nichtje te vernoemen zullen we haar nooit vergeten.”

Inmiddels is het project al aardig gevorderd. De muren en het dak zijn gebouwd. Alle inwoners helpen bij het project door bijvoorbeeld uit de rivier zand te halen om muren te metselen. Maar er is nog geld nodig voor onder andere het meubilair en het verder afbouwen van de school. “De tafeltjes en stoeltjes willen we ter plaatse laten maken.”

Patrick en Fatmata zijn heel dankbaar dat hun eigen kinderen op school hebben gezeten in Nederland. “Mijn kinderen hebben de kans gekregen om een diploma te halen. Kinderen in Afrika moeten die kans ook krijgen. Het is onze droom dat ieder kind naar school kan gaan. Ook in ons geboortedorp.”

Wilt u Patrick en Fatmata ondersteunen, doneer dan op bankrekening: NL16INGB0675497450, t.n.v. Stichting Adamsey.

Uit de krant