Afbeelding
HISTORISCH LEVEN LANGS DE VLIET

Vervolging scheldende stenengooier afgekocht

Actueel 454 keer gelezen

In het oude Veur vond nabij het toenmalige landgoed Schakenbosch in 1882 een misdadig incident plaats dat grote gevolgen had. Anthonie van der Marel (29) werd het slachtoffer van een vergaande ruzie waarin hij werd uitgescholden voor “dief, smeerlap en afzetter”. De dader was Willem Frederik van der Reijden (45).

Het was in de septembermaand van 1882 weer eens ouderwets heisa in Veur. De 29-jarige Stompwijkse koopman Anthonie van der Marel had een aanvaring met de 45-jarige koopman Willem Frederik van der Reijden die eveneens uit Stompwijk afkomstig was. Ze troffen elkaar te Veur waarbij het tot een scheldexplosie kwam: “Dief, smeerlap, afzetter! Wanneer betaal je me nou? Als we onder vier ogen waren, zou ik je verzuipen!” Waarop Van der Marel verklaarde dat hij eerst zijn hek en twee palen terugverlangde. Tot zover deze scene, waarvan als getuigen aanwezig waren de 69-jarige werkman Dirk Scheepmaker en de 49-jarige metselaar Sijbelen Vis, beiden uit Stompwijk.

Worstelpartij
Eerder in september was er ook al onenigheid geweest tussen hen beiden in de herberg van Wilhelmus Hendricus Sluijter om circa 3 uur in de middag. Toen werd Van der Marel hardhandig door Van der Reijden bij de keel gegrepen en achterover op het biljart gegooid. Hierop verweerde Van der Marel zich en ontstond er een worstelpartij waarbij uiteindelijk Van der Reijden op de grond belandde. De echtgenote van de kastelein, Margaretha van der Poll (36), zou later getuigen dat ze de aanval op Van de Marel had gezien.

Steen
Diezelfde middag wilde Van der Marel met zijn rijtuig naar de burgemeester gaan om aangifte te doen van hetgeen die middag was geschied. Bij de Tol werd hij echter tegengehouden door niemand minder dan Willem Frederik van der Reijden en zijn zoon van twintig:  Johannes van der Reijden. Zij hielden de Tol gesloten en beletten Van der Marel zijns weegs te gaan. Van der Reijden senior greep het paard van Van der Marel bij de teugel, waarop zijn zoon hem met een stok sloeg. De geschrokken Van der Marel nam de benen met achterlating van zijn paard en rijtuig. In de vlucht werd hem een steen nagegooid die hem in de nek trof. Met een zakdoek probeerde hij het bloeden te stolpen. Van dit dramatische incident waren boer Keukenmeester  (39) en vrouw Anna Josina van der Togt (43) getuigen. Het was een aangrijpend verhaal.

Afgekocht
Wethouder en loco-burgemeester Johannes Boonekamp noteerde de aangifte en bezocht de getuigen voor hun verklaring. Het proces-verbaal was nagenoeg rond en de zaak kon voor de rechter komen. Doch, er gebeurde iets vreemds. De familie Van der Reijden kwam tot inkeer en zag een rechtszaak totaal niet zitten. Mogelijk vreesden de daders een gevangenisstraf voor het geweld dat ze hadden aangericht. Ze gingen naar Anthonie van der Marel en boden hem een aanzienlijk geldbedrag waardoor hij van de aangifte afzag. De schikking werd door beide partijen ondertekend en aan het politiedossier toegevoegd, waarop van strafvervolging werd afgezien.

Door F.J.A.M. van der Helm

Reacties naar
helmhuis@ziggo.nl

Uit de krant