De voormalige bibliotheek aan het Fluitpolderplein wordt weer in gebruik genomen; de nieuwe vestiging aan het Fluitpolderplein 5 wordt waarschijnlijk verkocht of verhuurd (foto: DJ).
De voormalige bibliotheek aan het Fluitpolderplein wordt weer in gebruik genomen; de nieuwe vestiging aan het Fluitpolderplein 5 wordt waarschijnlijk verkocht of verhuurd (foto: DJ).

Bibliotheek Leidschendam verhuist terug naar oude plek

Actueel 4.052 keer gelezen

Leidschendam - De bibliotheek in Leidschendam verhuist terug van de nieuwe vestiging Fluitpolderplein 5 naar de voormalige bibliotheek aan het Fluitpolderplein 12. Daarvoor wordt het pand eerst helemaal verbouwd. 

De architect heeft een schetsontwerp gemaakt. Dit ontwerp laat zien hoe de nieuwe bibliotheek er ongeveer uit zou kunnen zien. Naast het programma van eisen vanuit de bibliotheek, is hierbij zoveel mogelijk rekening gehouden met wensen van inwoners.

De bibliotheek krijgt een huiskamer waar iedereen welkom is om te verblijven. Met een koffiecorner/horeca, zitjes, tijdschriften en een leestafel; een jeugdhoek met ruimte om te spelen en een knus hoekje om voor te lezen; een e-lab waar jongeren van alles kunnen uitproberen, ontdekken en leren; verschillende werk-/studieplekken die gereserveerd kunnen worden door medewerkers én bezoekers van de bibliotheek; vergaderzalen die gebruikt kunnen worden door de bibliotheek, voor workshops en cursussen én door organisaties die groepsactiviteiten willen organiseren in de bibliotheek, zoals de partners van Sterk voor Noord; spreekkamers die door iedereen gereserveerd kunnen worden. Door medewerkers van de bibliotheek, maar ook door organisaties die spreekuur willen houden in de bibliotheek, zoals het Sociaal Servicepunt; een verhoging die kan worden gebruikt voor presentaties en optredens en voor het Taalhuis, waar iedereen die moeite heeft met lezen, schrijven en/of digitale vaardigheden binnen kan lopen; een boekencollectie voor volwassen, zowel fictie als non-fictie; een inlever- en uitleenbalie; kookeilanden die gebruikt kunnen worden voor de horeca, maar ook door andere organisaties om er kookworkshops of ontmoetingsbijeenkomsten te organiseren en toiletten. Ook naar de ruimte voor het gebouw wordt gekeken. Er wordt gekeken hoe het Fluitpolderplein aantrekkelijker gemaakt kan worden om er te verblijven. In het schetsontwerp is er bijvoorbeeld ruimte gemaakt voor een klein buitenterras Dan past het plein beter bij de functie van de bibliotheek als ‘huiskamer van Leidschendam’. De komende tijd wordt het ontwerp verder uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp.

Fluitpolderplein 12 (en 10) maken deel uit van een Vereniging van Eigenaren (VvE Amstelhof) met Wooninvest. Omdat het pand lange tijd op de afstootlijst van de gemeente heeft gestaan, is er achterstallig onderhoud. Samen met de VvE wordt een plan van aanpak gemaakt om dit op te lossen. Het pand staat in de Amstelwijk die door de gemeente in het kader van de energietransitie aangewezen is als eerste wijk in de gemeente die in de komende 10 jaar overgaat op duurzame energie. Daarom wordt onderzocht hoe de nieuwe bibliotheek zo duurzaam mogelijk kan worden gemaakt.

In de komende tijd wordt het schetsontwerp verder uitgewerkt. Feedback wordt verzameld en waar mogelijk meegenomen in het voorlopig ontwerp, op weg naar een definitief ontwerp. Als alles volgens planning verloopt, is het voorlopig ontwerp voor de zomervakantie van 2023 klaar en worden ook de kosten van de verbouwing en inrichting berekend.

Onderzocht worden de mogelijkheden om Fluitpolderplein 5 weer te verhuren of te verkopen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant