Maar liefst 27 supporters van Schoon namen deel aan de actie in Voorburg Noord. Wethouder Marcel Belt was al vroeg aanwezig om mee te helpen (foto: pr).
Maar liefst 27 supporters van Schoon namen deel aan de actie in Voorburg Noord. Wethouder Marcel Belt was al vroeg aanwezig om mee te helpen (foto: pr).

Voorjaarsschoonmaak in veel wijken

Actueel 592 keer gelezen

Op Landelijke Opschoondag (en de dag erna) verzamelden inwoners van diverse wijken in Leidschendam-Voorburg weer zwerfafval, weer of geen weer

De opschoondag, in Voorburg Noord georganiseerd door Paulien Kegge, was zaterdag weer een groot succes. Maar liefst 27 supporters van Schoon namen deel aan de actie. Wethouder Marcel Belt was al vroeg aanwezig om mee te helpen. Een deel van de supporters startte vanuit hun eigen buurt en na 75 minuten afvalrapen eindigde bijna iedereen bij Blend One. Een aantal supporters begon in Noord en eindigde bij de Koningkerk in Bovenveen waar tegelijkertijd een opschoonactie werd georganiseerd door Houw The.Na afloop werden de supporters door de gemeente getrakteerd op koffie met iets lekkers bij Blend One. En voor de alle jongste supporters was er lekkere chocomel.


Ander deel van de groep Voorburg Noord (foto: Ap de Heus).

Prinsenhof

Roel Grouwstra (Prinsenhofevenementen) en actieve buurtbewoonster Desiree van den Eijnden, organiseerden de Nationale opschoondag in de wijk Prinsenhof te Leidschendam. Hier kwamen diverse fanatieke buurtbewoners en een delegatie van de GBLV op af. Bewapend met vuilniszakken, handschoenen en grijpers gingen zij de wijk in. Er werd ook een boot ingezet en een waadpak om de parkvijver aan te pakken. 

Er werd verbazingwekkend weinig vuil aangetroffen, het overgrote deel lag in en tussen de boschages, je kon zien dat dit vuil was wat er al een hele tijd lag. Uit de vijver kwamen een paar vuilniszakken met vuil en 2 fietsen. Onder diverse balkons werden heel erg veel sigarettenfilters aangetroffen en in het park zelf lag heel veel hondenpoep. De organisatie bedankte de deelnemers met een bloemetje, baklava, belegde broodjes en koffie/thee. Deze producten werden gesponsord door lokale winkeliers.


GBLV actief in Prinsenhof (foto: pr).

Ook dit jaar was de lokale politieke partij GBLV/Gemeentebelangen weer van de partij. GBLV vindt een schone leefomgeving belangrijk en is van mening dat schoon, schoon houdt. Hoe rommeliger een locatie, hoe eerder men geneigd is er rommel bij te plaatsen. Onder het mom van ‘goed voorbeeld, doet volgen en afval hoort in de prullenbak’, ging GBLV voor een schoon LV op 22 mei 2020 van start. Een terugkerende opschoonactie om wijken in onze gemeente zwerfafvalvrij te maken. De actie heeft een ‘zwaan-kleef-aan effect’. Met alle doelgroepen: bewoners, jongeren, ouderen en verenigingen zijn opschoonacties gehouden.Een delegatie van bestuur en fractie sloot aan bij het opschonen van park Prinsenhof en omgeving in Leidschendam.  Sanja Duijvestijn, GBLV-raadslid: “Wij hebben met enthousiaste bewoners uit Prinsenhof en de SP zwerfvuil opgeruimd. Mooi om te zien hoeveel mensen zich inzetten om hun eigen leefomgeving schoon te maken en het was ook nog gezellig!”

Runnersclub actief


De Runnersclub zamelt hardlopend afval in (foto: pr).

Ook de Runnersclub Nieuw Duivenvoorde had met wandelaars en hardlopers de wekelijkse training gewijd aan het schoonmaken van de omgeving vanaf clubgebouw De Poort richting de Zijde. In groepjes speurden ze het door de organisator Supporter van Schoon aangewezen gebied af op zoek naar zwerfvuil. Voor grijpstokken, handschoenen en vuilniszaken was gezorgd.Ondanks dat de wijk er op het oog best schoon uitzag, zijn er bij elkaar in een uurtje tijd toch enkele zakken vol met zwerfafval opgehaald. Er werden opvallend veel peuken verzameld, het slechtste zwerfaval wat er bestaat voor het milieu. Omdat ze klein zijn heb je niet echt in de gaten dat er heel wat tegen de stoepranden aan liggen, achteloos weggegooid en (helaas) geïntegreerd geraakt in ons straatbeeld. Het was een gezellige bezigheid met als spelelement per groepje zoveel mogelijk te verzamelen. Wetend dat het voor een goed doel is geeft een goed gevoel.

Oud-Voorburg


De groep Voorburg Oud bij de groenstrook Stationsplein (foto J. Geelen).

Een dag na de landelijke opschoondag heeft ook een aantal inwoners van Voorburg Oud de handen weer ineengeslagen om samen zwerfafval te verzamelen, ondanks het weer. Tussen 13:00 en 14:00 uur is er actief opgeruimd. Na afloop kwamen de deelnemers samen voor een kop koffie en om hun ervaringen te delen. Samen hebben ze veel zwerfafval verzameld, deze keer viel de grote hoeveelheid sigarettenpeuken op in het groenstrookje van het Stationsplein. De actie werd georganiseerd door het burgerinitiatief:’ Samen tegen zwerfafval: Voorburg Schoon!’ De groep woont in Oud-Voorburg en bestaat uit Pauline Nieuwenhuizen, Christine Bosman, Diederik Visser, Elfried Logger en Judith Geelen. Dit initiatief is een van de 15 GreenChallenge van Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg en bevordert de betrokkenheid van inwoners bij een schone leefomgeving. De volgende zwerfafvalronde staat gepland op zondag 26 mei.


Zwerfvuilrapen op Opa’s veldje (foto N. Johnson).

GBLV actief in Prinsenhof (foto: pr).
Zwerfvuilrapen op Opa's veldje (foto N. Johnson).
De groep Voorburg Oud bij de groenstrook Stationsplein (foto J. Geelen).
De Runnersclub zamelt hardlopend afval in  (foto: pr).
Ander deel van de groep Voorburg Noord (foto: Ap de Heus).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant