Impressie van de raadzaal die ontstaat na overkapping van de binnentuin van het gemeentehuis in Leidschendam (illustratie: gemeente).
Impressie van de raadzaal die ontstaat na overkapping van de binnentuin van het gemeentehuis in Leidschendam (illustratie: gemeente).

Nieuwe raadszaal naar Leidschendam maar wel rol voor Swaensteijn

Actueel 565 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft met unanieme steun moties aangenomen die tot doel hebben de gemeenteraad te verhuizen van Huize Swaensteyn naar het gemeentehuis op Raadhuisplein 1 in Leidschendam en om een nieuwe, betere bestemming te vinden voor Swaensteyn. Dit historische besluit wordt met grote tevredenheid ontvangen door de lokale partij GBLV/Gemeentebelangen.

GBLV-raadslid Maurice Hartsinck, die de moties met samenwerking van de andere partijen heeft opgesteld, uitte zijn dankbaarheid voor de brede en constructieve samenwerking in de raad en met het college.  “Het is inspirerend om te zien hoe verschillende partijen samen streven naar vooruitgang en verbetering in ons politieke proces, dat op een geschikte locatie zichtbaarder, toegankelijker, duurzamer en representatiever zal worden,” aldus Hartsinck.

De gemeenteraad heeft in 2022 het college opdracht gegeven om de verhuizing van raad en griffie naar het Raadhuisplein 1, verder uit te werken. De ingestelde stuurgroep heeft hieraan samen met een architect vorm en inhoud gegeven. De nieuwe raadszaal wordt ingericht op de locatie van de huidige binnentuin van het gemeentehuis die daarvoor overkapt zal worden.

Toegankelijkheid en duurzaamheid waren voor GBLV belangrijke argumenten om Swaensteyn te verlaten. Huize Swaensteyn, geplaagd door technische problemen en verouderde voorzieningen, zou ingrijpend verbouwd moeten worden als de gemeenteraad en griffie er blijven, en de kosten zouden vele miljoenen bedragen. Ook zou de raad dan tijdelijk andere huisvesting moeten vinden.

Met de verhuizing naar het gemeentehuis wordt niet alleen een stap gezet naar een meer moderne en functionele raadsomgeving, maar wordt ook volgens Hartsinck recht gedaan aan de toekomst van Swaensteyn, dat nu gedurende de dag grotendeels leeg is. “Wij zijn hoopvol voor een toekomst waar Huize Swaensteyn meer kan zijn dan slechts een symbool van onze gemeente.”

CDA wilde in Voorburg blijven

Het CDA Leidschendam-Voorburg heeft zich lange tijd ingezet voor behoud van de raadszaal in Voorburg, zodat het bestuurlijk centrum over de woonkernen verdeeld is. CDA-raadslid Visser: “Huize Swaensteijn heeft zijn bestuurlijke historie geschreven. En Voorburg verdient ook verbondenheid met het bestuur van onze gemeente. Het bestuur heeft jarenlang aan de Herenstraat gezeteld.”

Huize Swaensteijn voldoet evenwel niet meer aan de eisen van deze tijd en is ook eigenlijk niet meer geschikt te maken. Om deze reden heeft het CDA uiteindelijk ingestemd met de ontwikkeling van een nieuwe raadszaal in Leidschendam. 

Het CDA wil echter nog wel een rol voor Huize Swaensteijn. “Voor het CDA is belangrijk dat voor inwoners de verbondenheid met en de toegankelijkheid en bereikbaarheid van hun vertegenwoordigers ook tot uiting komt via haar historische plek in Voorburg: Swaensteijn. Daarom zetten wij in op het verzekeren van een maatschappelijke en openbare functie voor het monumentale gebouw, denk bijvoorbeeld aan een ruimte om commissies te horen of beeldvormende bijeenkomsten te houden met inwoners”, vervolgt Visser. “De historie van het pand, de inspiratie als erfgoedlocatie die Swaensteijn vertegenwoordigt, de uitstraling van het gebouw en het oude centrum van Voorburg kunnen mede recht doen aan het handhaven van een vorm van raadslocatie in Voorburg. Maar de vervolgopdracht aan het college is nu gegeven. Het CDA zal, met de andere fracties een goed verloop van het bouwproces kritisch blijven volgen en zich hard blijven maken voor een waardige maatschappelijke en openbare functie voor Swaensteijn”, besluit CDA-raadslid Visser.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant