De 5 corporaties en 5 bouwpartners gaven samen het startsein voor hun langdurig partnerschap (foto: Raisa de Koning Fotografie).
De 5 corporaties en 5 bouwpartners gaven samen het startsein voor hun langdurig partnerschap (foto: Raisa de Koning Fotografie).

Wooncorporaties renoveren en verduurzamen 9.000 woningen

Actueel 727 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg / regio - Het is officieel; 5 corporaties en 5 bouwpartners zeggen enthousiast ‘ja’ tegen hun langdurig partnerschap - beter bekend als de Bouwstroom renovatie & verduurzaming. De handtekeningen zijn gezet, afspraken uitgewerkt en het startsein is op 20 maart gegeven. Dit betekent dat de partners in de komende 8 jaar 9.000 sociale huurwoningen in de regio Haaglanden gaan renoveren en verduurzamen. De planning is bijna rond.

Alle partners zijn enthousiast over de nieuwe samenwerkingsvorm en hun doel is klip en klaar: het tempo verhogen om sociale huurwoningen te verbeteren en te verduurzamen. Goed voor het milieu, de woningen én natuurlijk goed voor de huurders. Want de woonlasten gaan omlaag, en het wooncomfort omhoog.

Rob van den Broeke, directeur-bestuurder bij Rijswijk Wonen: “Wij zijn trots op deze duurzame samenwerking. Door afspraken te maken, kennis te delen en processen te optimaliseren zetten we flinke stappen in het verbeteren en verduurzamen van onze woningen. Ook komen we tot scherpere keuzes en gaan we slimmer om met onze euro’s. Hier worden onze huurders beter van en werken we tegelijkertijd hard aan het halen van de klimaatdoelen. Dit is dan ook de rode draad in de samenwerking. Laten we aan de slag gaan!”

Versnellen kan omdat de corporaties de 9.000 woningen in één keer aanbesteden, in plaats van elk project apart. Versnellen kan óók omdat ze processen standaardiseren, plannen afstemmen en de corporaties verzekerd zijn van capaciteit van aannemers. Leon van der Pluym van BAM Wonen is coördinator van de bouwpartners, en zegt hierover: “Het gaat om ruim 100 projecten die we optimaal kunnen plannen. En ervaringen en kennis die we opdoen in het ene project, nemen we mee in andere projecten. Zo werken we steeds slimmer en sneller - continu leren, innoveren en verbeteren dus.”


(foto: Raisa de Koning).

In de afgelopen periode werkten de partners aan een plan van aanpak. Hier staan bijvoorbeeld afspraken in over de samenwerking, bewonerscommunicatie, sociale impact en de gezamenlijke prestatiedoelen. Met dit plan konden de handtekeningen gezet worden onder de raamovereenkomst.

De 5 woningcorporaties van deze bouwstroom zijn: Vidomes, Rijswijk Wonen, De Goede Woning, Rondom Wonen en Stedelink. De vaste bouwpartners die de renovatie- en verduurzamingsprojecten gaan uitvoeren zijn BAM Wonen, Buurtbouwers (combinatie Smits Vastgoedzorg & VORM), Dura Vermeer & ERA Contour, Van Wijnen Stolwijk en Willems Vastgoedonderhoud. 

Zodra de planning rond is, gaan ze over tot actie.

(foto: Raisa de Koning
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant