Fractievoorzitter Frank Wilschut van de ChristenUnie Leidschendam-Voorburg presenteerde het alternatieve plan (archieffoto).
Fractievoorzitter Frank Wilschut van de ChristenUnie Leidschendam-Voorburg presenteerde het alternatieve plan (archieffoto).
Alternatief voor bouw in Vlietland

ChristenUnie: “Woningen niet in Vlietland maar in Stompwijk”

Actueel 798 keer gelezen

Leidschendam - De ChristenUnie Leidschendam-Voorburg wil geen vakantiehuizen in de natuur van Vlietland. De fractie wil een groen Vlietland.

“Het is een gedateerd concept om in bestaande natuur vakantiehuizen te bouwen”, aldus de lokale fractie. “Er is juist meer natuur nodig. Door het onderzoek van de raad van Leidschendam-Voorburg weten we ook dat de prijs voor een groen Vlietland hoog is. Voor de ChristenUnie te hoog om het nieuwe plan af te wijzen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief voor Vlietland. Een plan waarvoor we wél willen betalen, omdat we extra woningen krijgen voor Stompwijk, meer toerisme en recreatie in Stompwijk en een groen(er) Vlietland én Stompwijk”.

De ChristenUnie stelt namelijk een vrijwillige kavelruil voor: het glastuingebied in Stompwijk als bouwlocatie in ruil voor Vlietland. “Zo blijft Vlietland groen én krijgt Stompwijk de broodnodige extra woningen en levendigheid door vakantiegangers. Zo hebben we de kans om het tuinbouwgebied in een keer te ontwikkelen met een aanzienlijk deel vakantiewoningen, een deel natuur en een deel woningen voor Stompwijk.”

Broodnodige woningbouw

De voordelen zijn legio, meent de ChristenUnie: “De jeugd van Stompwijk kan in het eigen dorp blijven wonen, ouderen hebben de mogelijkheid om binnen het eigen dorp te verhuizen naar een gelijkvloerse woning, woningzoekenden uit Leidschendam of Voorburg kunnen het mooie Stompwijk ontdekken en ervan gaan houden; door de groei van het dorp is het makkelijker voor de school om volle klassen te houden, de supermarkt kan voldoende omzet halen en de sportclub behoudt genoeg leden voor een gezond financieel draagvlak.”

Levendiger dorp

“Het dorp Stompwijk wordt ook levendiger door de komst van vakantiegangers die hun geld willen uitgeven aan een hapje eten, een stuk kaas uit het buitengebied of het huren van een kano”, denkt de lokale fractie. “In Stompwijk is geen gebrek aan ondernemerschap, dus dat zal veel kansen geven. Boeren die meer streekproducten gaan verkopen, een bloemenpluktuin of een plek waar je een kopje koffie kan drinken. Vakantiegangers willen ongetwijfeld kennismaken met paardendorp Stompwijk of jaarlijks terugkeren voor de Paardendagen.”

“Uiteindelijk is het ook voor de ontwikkelaar een fijne ruil, omdat hij ergens anders zijn geld kan verdienen aan de bouw van woningen en vakantiehuisjes én hij iets toevoegt waar wel met smacht op gewacht wordt”, is de ChristenUnie van mening. “Het zal zijn imago enorm ten goede komen. Daarnaast is er op deze plek meer ruimte om het vakantiepark interessant te maken door de omgeving waar ruimte is voor een sportterrein of boerengolf.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant