Een op je hoofd  (foto: Marian Turkesteen).
Een op je hoofd (foto: Marian Turkesteen).

Siereend landt op hoofd voorbijgangster

Actueel 680 keer gelezen

Voorburg - Doordat zij vaak door de gemeente wandelt, ziek Marian Turkesteen veel moois en maakt zij af en toe leuke dingen mee. Ook maakt zij regelmatig foto’s die dan soms in Het Krantje verschijnen.

Terwijl zij in het Sijtwendepark liep, vloog er onlangs ineens iets ‘groots en wilds’ op haar hoofd. In eerste instantie dacht Marian dat zij aangevallen werd door een kraai, maar het bleek een andere vogel te zijn. Een Carolina-eend was op haar hoofd geland en hapte er op los. Zij duwde de eend weg, maar steeds kwam hij terug. Aangezien hij Marian geen pijn deed, liet zij het verder maar gebeuren. “Ik kon er zelfs foto’s van maken”, laat zij weten. “De mannetjeseend kon echter niet lekker op mijn schouder blijven zitten, omdat mijn jas te glad was. Hij ging in de buurt op de reling van een brug zitten, waar ik hem prachtig kon fotograferen. Wàt een belevenis.”


De veelkleurige siereend nadat hij van het hoofd van de voorbijgangster verhuisd is naar een brugleuning (foto: Marian Turkesteen).

“In de afgelopen jaren heb ik vaker Carolina-eenden in het park gezien”, vervolgt de Voorburgse. “Het is een veel gehouden sierwatervogel die weleens ontsnapt. Ik verwacht dat dat hier het geval is. De lichaamslengte bedraagt ongeveer 45 cm. Het vrouwtje is bruingrijs met wit omrande ogen. Het verenkleed van de woerd is veelkleurig, zoals op de foto goed te zien is. De wetenschappelijke naam is Aix Sponsa. Deze eenden voeden zich met bessen, eikels, zaden en insecten. In het Sijtwendepark is er dus voldoende voedsel te vinden.”

De veelkleurige siereend nadat hij van het hoofd van de voorbijgangster verhuisd is naar een brugleuning (foto: Marian Turkesteen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant