Gemeentebelangen brengt geheime notitie over de GGD naar buiten.
Gemeentebelangen brengt geheime notitie over de GGD naar buiten.

GBLV: Informatie over situatie GGD onder de pet?

Actueel 71 keer gelezen

Regio - Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV) heeft de beschikking gekregen over een notitie van 16 mei jongstleden van de gemeente Zoetermeer over de gang van zaken bij de GGD Zuid-Holland West. Na lezing van die notitie heeft GBLV het sterke vermoeden dat wethouder Schellings (D66) de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg zeer beperkt heeft geïnformeerd over de misstanden bij de GGD.

Uit de notitie van de gemeente Zoetermeer komt naar voren dat in 2011 een commissie met financiële experts is ingezet om de knelpunten bij de Stichting Jeugdgezondheidszorg (JGZ) waarmee de GGD ZHW een relatie heeft te onderzoeken. De uitkomsten van dat onderzoek zijn in februari 2012 bekend, waaruit blijkt dat de afspraken en relaties tussen Stichting JGZ en de GGD ZHW onduidelijk zijn en dat van subsidieafspraken is afgeweken.

Vervolgens blijkt dat het niet alleen mis zit bij de Stichting JGZ, maar ook bij de GGD ZHW zelf. Op 29 maart 2012 wordt het Algemeen Bestuur (AB) van de GGD ZHW op de hoogte gebracht van de financiële problemen. Na die vergadering besluit het Dagelijks Bestuur (DB) om de fusiepartner GGD Den Haag te informeren over de problemen.

Op 25 april jongstleden informeert het DB het AB van een ernstig en acuut probleem bij de GGD ZHW en worden er financiële tekorten genoemd van 1 miljoen euro voor 2012 en 2013. De gemeente Den Haag schort de fusiebesprekingen tussen de GGD Den Haag en de GGD ZHW op.

Raadslid Walter Rosbenders van GBLV constateert dat raadsleden van Leidschendam-Voorburg pas op maandag 21 mei door wethouder Schellings zijn geïnformeerd, maar dat dit in tegenstelling tot de gemeenteraad van Zoetermeer zeer summier is gebeurd. “Na lezing van de tot eergisteren geheime notitie van de gemeente Zoetermeer, vind ik het vreemd dat wij niet eerder en uitgebreider zijn geïnformeerd over de financiële misstanden bij de GGD ZHW. Uit de notitie van de gemeente Zoetermeer blijkt dat vanaf 29 maart en zeker vanaf 25 april jongstleden het bij wethouder Schellings (D66) als lid van het AB GGD ZHW bekend was dat er zware financiële problemen bij de GGD zijn. Vervolgens duurt het tot en met 21 mei voordat een deel van onze gemeenteraad daarover door hem zeer beperkt wordt ingelicht. Ook de naderhand verstrekte schriftelijke informatie is in vergelijking met de informatie uit Zoetermeer beperkt. Het lijkt gemeengoed te worden dat bestuurders van gemeenschappelijke regelingen in de regio Haaglanden bij financiële problemen eerst onder de tafel duiken en pas als het echt niet anders kan de gemeenteraad informeren.”

GBLV zal in de eerstvolgende raadsvergadering de wethouder op zijn rol in het AB, de tijdige en volledige informatieverstrekking aan de gemeenteraad en de financiële misstanden bij de GGD ZHW bevragen.

De notitie van de gemeente Zoetermeer is terug te vinden op www.gblv.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant