Afbeelding

Verborgen grafsteen koningin van Voorburg

Actueel 2.075 keer gelezen

Voorburg - Hoewel ze al bijna dertig jaar dood is, doet ze nog altijd van haar spreken. Anna van der Lubbe uit Voorburg, alias Poederdot, verscheen in een boek en een film en sinds vorige week heeft ze een speciale grafsteen met een tekst die haar op het lijf is geschreven: Koningin van Voorburg. Dit meldt de Telegraaf vanochtend

Initiatiefnemer is Voorburger Hans Drabbe, een van de vijf vrijwilligers die momenteel bezig zijn met het opknappen van de oude begraafplaats aan het Oosteinde. „Haar grafsteen was nauwelijks meer te lezen. Toen ik aan de wijkvereniging Oud Voorburg voorstelde om het weer toonbaar te maken, was iedereen enthousiast. Immers, de Koningin van Voorburg is nog altijd een begrip. Vooral de oudere inwoners kennen haar”, aldus de Voorburger.

Zelf heeft Drabbe ook de nodige herinneringen aan de excentrieke operazangeres, die zo had kunnen figureren in een aflevering van het vermaarde televisieprogramma Showroom over ongewone gewone mensen. „Ze was een grote persoonlijkheid, afkomstig uit een welgestelde familie. Ze droeg altijd verschillende lagen kleding over elkaar en had steevast een zonnebril en hoed op. Als ze op haar onafscheidelijke hoge fiets met hondje achterop in de mand door Voorburg fietste, wist je dat je van haar een stuiver toegeworpen kreeg als je beleefd zei: Dag Koningin.”

Ook Voorburger Alfred van Bunge, oud-bestuurslid van Mooi Voorburg, herinnert zich de kleurrijke Poederdot. „Ze woonde in een kast van een huis aan het Oosteinde dat aan het einde van haar leven in verval raakte. Het stond vol met kranten en documenten en er is zelfs een keer brand uitgebroken. Wat ook iedereen herkent, is dat ze dikke lagen make-up droeg. Zo kwam ze aan de naam Poederdot”, vertelt Van Bunge. Volgens de Voorburger werd de extravagante Anna, die zelfs is opgenomen in de Kroniek van Voorburg, verguisd en bewonderd. „Ze gaf kleur aan het dorp. Iedereen kende haar en daarom is het terecht en bijzonder dat de titel die ze zichzelf ooit gaf, nu op het graf staat.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant