Herinneringsbord Engelandvaarders

Actueel 201 keer gelezen

Leidschendam - Burgemeester Hans van der Sluijs onthulde donderdag 23 mei, in aanwezigheid van Engelandvaarders en nabestaanden van personen die hen geholpen hadden, aan de Sluiskant een herinneringsbord voor de Engelandvaarders die vanuit de Van Ravesteijnwerf in Leidschendam naar Engeland ontkwamen in de Tweede Wereldoorlog.

De scheepswerf was vroeger gelegen op de plek waar nu het Van der Dolkgemaal van het Hoogheemraadschap van Delfland staat. Vanuit hier zou zijn meegewerkt aan maar liefst acht oversteken.

De bootjes werden op de werf van Van Ravesteijn in Leidschendam door de broers Meijer in het diepste geheim klaargemaakt voor de tocht over zee. Eerder werd in het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg ook al een schaalmodel onthuld van het bootje waarmee vijf man Engeland wisten te bereiken. Dit bootje gaat naar een afdeling Engelandvaarders / Soldaat van Oranje van het Atlantikwall Museum in Noordwijk, die in het voorjaar van 2014 open gaat.

Vereniging Erfgoed Leidschendam ziet hierin een mooie afronding van het project Engelandvaarders. “Daarmee is dit historische feit definitief in de geschiedenis van Leidschendam verankerd”, aldus Erfgoed Leidschendam.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant