Oudhollandse spelletjes in het Oranjekwartier te Voorburg (foto: Michel Groen).
Oudhollandse spelletjes in het Oranjekwartier te Voorburg (foto: Michel Groen).

Onverwacht mooie Koningsdag

Actueel 245 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Koud, kil en winderig, dat zou het worden op Koningsdag. Maar niets van dat alles; hooguit af en toe een fris windje. Een lekker zonnetje zorgde maandag juist voor ideaal weer tijdens de tweede Koningsdag.

Er werd werkelijk van alles georganiseerd op vele locaties in Leidschendam-Voorburg, Stompwijk en Leidschenveen. Misschien zelfs wel een beetje té veel. Daardoor was er wel sprake van een enigszins 'versnipperde' viering van het Koningsfeest. Ondanks het ontbreken van officiële Koningsdagprogramma's zoals in het verleden, was daar weinig van te merken in de oude centra van Leidschendam en Voorburg. In Leidschendam kon je in de Venestraat tijdens de vrijmarkt weer over de hoofden lopen, aan de sluis zaten de terrassen vol en op de Damlaan was het ook een drukte van belang met kinderen die spulletjes verkochten. In de Franse Kerkstraat in Voorburg werd een muziekfestival georganiseerd met optredens van de Showband Boulevard, Ronnie Ronaldo en Mario Mulder, met als hoogtepunt een optreden van Wolter Kroes. Door de enorme drukte was er geen doorkomen aan in de straat. Even verderop, aan de Oude Haven was er weer volop muziek van The Raspers, Knappe Mannen, Diva en Captain Midnight.

In het Oranjekwartier was het zoals gebruikelijk weer zeer druk tijdens het oplaten van ballonnen, alle Oudhollandse spelletjes die werden gespeeld, een interactieve toneelvoorstelling voor de kleintjes, een tafelvoetbalcompetitie en een kinderdisco. Bovendien was het goed toeven op de terrassen. Al bij het ochtendgloren op Koningsdag waren er activiteiten te bespeuren in de wijk Damsigt. Al snel vulden de Damsigt- en Opwijckstraat zich met een bont kleurenpalet van kleedjes en koopjesjagers. Traditiegetrouw vertrok om 9 uur de kinderoptocht met versierde fietsjes achter de fanfare aan voor een rondje door de wijk. Naast het vertrouwde Rad van Fortuin was er dit jaar een Damsigt Treasure Hunt: een spannende (speur)tocht door de wijk.

De Leidschendamse Oranjevereniging Wilhelmina vierde haar feest op het terrein van de GGZ Haagstreek / Rivierduinen aan de Van Ruijtenburglaan in Leidschendam. Daar was een middagvullend muziekprogramma met een Shantykoor, de Showband '75, de band Reality en een diskjockey. Voor kinderen waren er diverse gratis attracties, zoals een springkussen, een fotodecor en het meerijden met paardenkoetsjes op het terrein. Verder kon je touwtje trekken, blikken werpen en grabbelen.

Superfeest
Koningsdag in Voorburg-West was een superfeest. Al bij de start om 9.30 wist de kinder-dj het terras van wijkcentrum Agora vol dansende en zingende kinderen (en ouders) te krijgen. Vervolgens namen er zo'n 275 kinderen uit de wijk met veel enthousiasme deel aan spelletjes als Koninkje Prik, Mikado en blik gooien, werden ze geschminkt, laden ze zich weer op met vers fruitsap of bedwongen de survivalbaan van de scouting.
Burgemeester Hans van der Sluijs ging met de wethouders Nadine Stemerdink en Frank Rozenberg met Koningsdag alle evenementen langs in Leidschendam-Voorburg om overal de gezellige sfeer te proeven.

Foto's: Michel Groen, Alex van Vliet en Ap de Heus.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant