Ruud Muller met zijn twee hondjes (foto/tekst: Dick Janssen).
Ruud Muller met zijn twee hondjes (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...shihan Ruud Muller?

Actueel 2.572 keer gelezen

Leidschendam/Den Haag - Onlangs werd shihan Ruud Muller van de Ruud Muller Dojo uit Leidschendam tijdens de Nationale Open Kyokushin Karate Vechttraining verrast met de toekenning van de 8e dan, waarmee hij één van de hoogste dangraadhouders in Nederland is.

Ruud Muller begon op 16-jarige leeftijd met karate en 48 jaar later waren ruim honderd karateka's uit heel Nederland getuige van de uitreiking van de bijbehorende band met certificaat. "Ik begon ooit toen ik een keer met mijn broer Fred mee ging naar de training", vertelt Muller. "Ik was gelijk verkocht en al snel wist ik dat ik karateleraar wilde worden."  

Kyokushin karate is een fullcontact sport en de hardste karatevorm. Wedstrijden worden vaak beslist op knock-out of knock-down. "Maar het is minder blessuregevoelig als bijvoorbeeld voetbal", voegt Muller toe. "Het is een heel faire sport met een scheidsrechter en regels waar je wel en niet mag slaan of trappen. De jeugd vecht uiteraard met bescherming, op de schenen en een helm." 

Behalve hard, is de sport ook zwaar. "Misschien maar één op de 1000 mensen die eraan beginnen, behalen uiteindelijk de zwarte band", weet Muller. Als je voor de 1e dan gaat moet je alle Japanse namen van de technieken kennen, twee of drie keer per week in de dojo trainen en daarnaast ook nog conditie bijhouden met lopen en/of fitness. Als je voor je examen gaat moet je van tevoren 10 km lopen door zand en grint. Het is gewoon keihard werken met iedere dag wel zo'n 2,5 uur trainen. Het is ook eigenlijk meer dan een sport, het is een levenswijze." 

Muller nam in 1985 de Leidschendamse  karateschool over van zijn Leraar Shihan Harry Couzijn . "Ik heb er met de Ruud Muller Dojo ruim 31 jaar gezeten in de sportzaal De Heuvel (achter basisschool De Margriet) in Leidschendam. Sinds 1 januari is de dojo verhuisd naar de sportzaal bij de basisschool aan de Leenkamp 11", vertelt Muller. Zelf is hij drie keer Nederlands kampioen geweest met het Kokoro team en heeft in binnen- en buitenland titels behaald. Hij is opgenomen in de Hall of Fame in Nederland en in Argentinië. In 2010 won hij de Sportprijs Leidschendam-Voorburg als toptrainer/coach. 

Muller is al jaren shihan. Hij legt uit; "Vanaf de 3e dan draag je de titel sensei en vanaf de 5e dan ben je shihan. Dat betekent grootmeester. Dan gaat het ook niet meer alleen om het kunnen beoefenen van de sport, maar wat je er verder nog voor gedaan hebt om de sport te promoten. Zo heb ik een boek geschreven waarin alle kyokushin oefeningen worden beschreven. Verder heb ik schoolkarate opgezet met een eigen website: www.schoolkarate.nl. Scholen in heel Nederland kunnen een gratis karateles aanvragen in plaats van de normale gymles. Dat is een groot succes. Inmiddels wordt dit al op 81 locaties in Nederland gegeven. Na afloop ontvangen de kinderen dan een certificaat. De lessen worden gegeven door plaatselijke of regionale karateclubs, maar het wordt allemaal door mij gecoördineerd en ik verzorg de certificaten." 

Muller is op zijn 64e nog altijd enthousiast. Hij heeft veel steun van John van der Werf (6e dan) en zijn zoon Sam (Sammy Lee 3e dan), die ook reeds een eigen dojo heeft in Alphen aan de Rijn. Daarmee heeft hij reeds ook zijn opvolger in huis. "Maar als het aan mij ligt, ga ik nog wel 20 jaar door", zegt hij tot slot. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant