Bewoners van De Rietvink maken veel kosten voor de ophoging (foto: PR).
Bewoners van De Rietvink maken veel kosten voor de ophoging (foto: PR).

Ophoging De Rietvink loopt vertraging op

Actueel 169 keer gelezen

Leidschendam - De aanbestedingsprocedure voor de werkzaamheden in de Rietvink – het ophogen van tuinen en straten in verband met verzakkingen – loopt vertraging op. Dat komt omdat één van de aannemers die meedeed aan de inschrijving, een kort geding tegen de gemeente heeft aangespannen tegen het voornemen tot gunnen.

Dat dient eind september bij de rechtbank en de uitspraak wordt medio oktober verwacht. De bedoeling was om direct na de zomervakantie een informatieavond te houden en daarna te beginnen met de ophogingswerkzaamheden in de Leidschendamse wijk. De gemeente hoopt nu – afhankelijk van de uitspraak – eind van het jaar van start te kunnen gaan. Daaraan voorafgaand wordt nog een informatieavond gehouden. De werkzaamheden nemen een jaar in beslag.

Verzakkingen
De gemeente heeft 5,4 miljoen euro voor de werken uitgetrokken. Ook de Nutsbedrijven dragen in de kosten bij. Er werd één aannemer gekozen die alle werken zou moeten uitvoeren inclusief het aanpakken van verzakte kabels, leidingen en riolering. De verzakkingen zijn soms wel 75 centimeter. Het is de bedoeling dat alles wordt opgehoogd tot 15 centimeter onder het oorspronkelijke niveau. De gemeente strijdt nog met bewoners die zelf in de afgelopen jaren hun tuinen hebben opgehoogd en afgebroken leidingen hebben vervangen en kruipruimten hebben laten volstorten met zand om verdere verzakking tegen te gaan. Die mensen willen graag een financiële vergoeding ontvangen. De gemeente wil daar vooralsnog niet aan.

"De kosten van het ophogen van de kruipruimte bedraagt bijv. al gemiddeld 1.400 euro per woning", meldt één van de bewoners. "Daarnaast zijn er nog kosten voor het na het verhogen van de voortuinen opnieuw aanbrengen van planten en bestrating. De ophoging kost iedereen erg veel geld en betekent geen enkele andere compensatie dan het verstrekken van zand en het verwijderen van de beplanting en de stenen van de oprit en voetpad. Als je gebruik maakt van de aannemer dan is dit voor eigen rekening, inclusief het aanbrengen van de schotten tussen tuin en kruipruimte".

Compensatie
De gemeente heeft in het verleden inwoners financieel en/of materieel gecompenseerd, maar weigert zelfs via een WOB-procedure om die gegevens te verstrekken. De wethouder gaf aan in de commissievergadering dat iedere claim van bewoners zelfstandig zal worden beoordeeld en bij afwijzing telkens een afzonderlijke procedure bij de rechter zal betekenen. Bewoners kijken nog of zij in een gezamenlijke claim hun financiële belangen zullen laten behartigen door bijv. de Vereniging Huis of hun rechtsbijstandsverzekeraar. "De oorzaak van de ernst van de verzakkingen is grotendeels te wijten aan het niet bouwrijp opleveren in 1990 van de gronden voor de bouw. De gemeente was hier destijds, blijkens een Fugro-rapport, al van op de hoogte, maar maakte een keuze die de bewoners al snel na de oplevering dupeerde", aldus een teleurgestelde wijkbewoner.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant