In de finale kloppen Barbert en John de Leeuw regerend Nederlands kampioen Dutch Buitenzorg en Frans van der Blonk (foto: Kortebaandraverijen.nl).
In de finale kloppen Barbert en John de Leeuw regerend Nederlands kampioen Dutch Buitenzorg en Frans van der Blonk (foto: Kortebaandraverijen.nl).

Barbert wint kortebaan Stompwijk op grootse wijze

Actueel 211 keer gelezen

Stompwijk - Barbert heeft op grootse wijze de 108e editie van de kortebaandraverij van Stompwijk op zijn naam geschreven. De zesjarige Amerikaanse ruin, in eigendom van Stal de Groninger(s) en in training bij Hans Bot, werd door kampioenspikeur John de Leeuw vakkundig naar de bloemen gestuurd.

Door Ruud de Groot

Vanaf de halve finales was het smullen geblazen en volgde de ene na de andere spectaculaire rit op de door de regen zwaar geworden baan. Het Stompwijkse publiek stond tijdens de beslissende omlopen weer als vanouds op de banken.

Hoosbui
De koers in Stompwijk kwam maar langzaam op gang. Een aanzienlijke hoosbui zorgde ervoor dat de start een half uur werd uitgesteld. Bovendien was de baan door de overvloedige regenval flink aangetast. Dat zorgde voor veel moeizame starts en talrijke galoppades, wat het koersverloop niet ten goede kwam. Maar naarmate de middag vorderde werd de kwaliteit van de ritten steeds beter.

Spannend
Uiteindelijk kreeg het Stompwijkse publiek twee fantastische halve finales voorgeschoteld. In de eerste halve finale was Barbert met John de Leeuw op de sulky te sterk voor Burney Boshoeve met Lindsey Pegram. De finalist van vorig jaar, getraind door Leidschendammer Bryan Vader en in bezit van een Stompwijkse eigenarengroep, moest pas na een kamprit buigen voor de Amerikaanse geweldenaar, die als enige van de 28 deelnemende paarden was opgezadeld met een starthandicap van vijf meter. Dit vanwege zijn winsom.

De andere halve finale was minstens zo spannend en ging tussen de twee favorieten Columbine Lep gereden door Ruud Pools en Dutch Buitenzorg met Frans van der Blonk. Na hevige strijd bleek regerend Nederlands kampioen Dutch Buitenzorg 'met een neusje' de sterkste.

Kampritten
In de allesbeslissende omloop ging er nog een schepje bovenop. De troostfinale werd na een kamprit gewonnen door Columbine Lep, die Burney Boshoeve naar een nog altijd verdienstelijke vierde plaats verwees. Ook de finale moest middels een kamprit worden beslist, nadat Barbert de eerste en Dutch Buitenzorg de tweede rit had gewonnen.

Entourage
Met een fenomenale start had Barbert de moegestreden Dutch Buitenzorg, die al veel zware tegenstand had gehad, snel te pakken en kon pikeur John de Leeuw ruim voor de finish zijn handen in de lucht steken. "Dit was geweldig", blikt De Leeuw na afloop terug. "Ik had dit op voorhand niet verwacht. Barbert was fantastisch", roemt hij zijn paard. "En dan dat uitzinnige publiek. Zoals hier in Stompwijk maak je nergens anders mee", geniet hij na. "In zo'n entourage ben je de slechte omstandigheden van eerder op de middag snel vergeten."

Ook burgemeester Klaas Tigelaar, voor het eerst aanwezig tijdens de Stompwijkse paardendagen, had zichtbaar genoten. Bij de prijsuitreiking prees hij de organiserende harddraverijvereniging 'Nooit Gedacht' en de vele vrijwilligers voor het neerzetten van een evenement waar Stompwijk trots op mag zijn.

In de lift
Dat de kortebaan in Stompwijk in de lift zit, blijkt mede uit de omzet bij de totalisator. Deze was bijna 38.000 euro, zo'n 400 euro meer dan vorig jaar. De omstandigheden waren toen, met stralend weer, beduidend beter.

Uit de krant