In Stompwijk gaat een bijzondere Zouaven tentoonstelling van start. Deze strijders voor de paus verdedigden tussen 1861 en 1870 de pauselijke staat tegen de Italiaanse nationalisten,
In Stompwijk gaat een bijzondere Zouaven tentoonstelling van start. Deze strijders voor de paus verdedigden tussen 1861 en 1870 de pauselijke staat tegen de Italiaanse nationalisten,

Extra focus op Stompwijk op Open Monumentendag

Actueel 413 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - 'Boeren, Burgers, Buitenlui' is het thema tijdens de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur. Het comité OMD Leidschendam-Voorburg heeft dit jaar de focus op het buurtschap Stompwijk en de Herenstraat in Voorburg gelegd.

Het is ook deze editie weer gelukt om fraaie monumenten voor het publiek open te stellen en thematische activiteiten te organiseren. In Stompwijk gaat een bijzondere Zouaven tentoonstelling van start. Deze strijders voor de paus verdedigden tussen 1861 en 1870 de pauselijke staat tegen de Italiaanse nationalisten, waaraan een groot aantal Stompwijkers deelnam. De tentoonstelling is opgebouwd in de Laurentiuskerk en is de hele dag voor het publiek geopend. En altijd al eens in een historische auto mee willen rijden? Dat kan in Stompwijk, want tal van echte klassieke auto's verzorgen ritjes met publiek tussen de opengestelde monumenten.

De volgende monumenten zijn ook in Stompwijk (buiten) te bezichtigen: de Molendriegang en de Catharinahoeve, De Bles en boerderij Weltevreden waar een demonstratie rietdekken gegeven wordt door rietdekker Joost Juffermans. Parkeer op het terrein van Stompwijk'92.

Maar ook in Leidschendam en Voorburg is uiteraard het een en ander te doen. In de historische Herenstraat in Voorburg wordt de geschiedenis van het leven en werken van weleer in beeld gebracht met oude foto's van de binnen- en de buitenkant en het toenmalige gebruik van deze monumenten. De bewoners en winkeliers gaven massaal hun enthousiaste medewerking aan dit project. Men zocht oude, unieke foto's en stelde die ter beschikking. Posters met foto's en begeleidende tekst worden op de betreffende panden tentoongesteld. Een mooie gelegenheid om veel over de geschiedenis van deze unieke straat te weten te komen.

Er is bij de OMD-stands ook een folder te krijgen met vragen over de historie van de Herenstraat. Loop langs de posters, beantwoord de vragen. Bij inlevering van de juiste antwoorden wacht u een (historische) verrassing. Historicus en schrijver drs. C.L. van der Leer geeft in de St. Martinuskerk aan het Oosteinde in Voorburg lezingen over zijn vorig jaar verschenen boek 'Spraakmakende Personen in Voorburgse Prentkunst'. Hierin worden 23 iconische personen uit de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg geportretteerd. Verder worden hier originele prenten uit het boek tentoongesteld.

Aan de kade bij de H. Petrus en Pauluskerk in Leidschendam ligt een ca. 100 jaar oude en nog werkende baggermolen. De eigenaar geeft demonstraties en er zijn diverse activiteiten voor kinderen. Natuurlijk zijn kinderen helemaal bij de Open Monumentendag betrokken. Met diverse scholen is door kunstenaars aan een kinderkunstproject gewerkt. De kunstwerken worden op verschillende plekken tentoongesteld en bestaan uit geïllustreerde borden met gaten: steek je hoofd op 9 september door deze kleurrijk versierde gatenborden en laat je fotograferen als Burger, Boer of Buitenmens. De muzikale invulling komt dit jaar voor rekening van het Huygensfestival, dat van 8 tot en met 10 september wordt georganiseerd (zie elders in dit blad).

Dit jaar staan het Huygenskwartier en Stompwijk centraal, en gaat de rit tussen beide kernen met een gezelschapswagen, getrokken door twee paarden. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Kijk daarvoor op www.omd-lv.nl. Ook rijden de hele dag historische trams van het Haags Openbaar Vervoer Museum en de Tramweg Stichting via twee verschillende routes tussen Scheveningen, de binnenstad van Den Haag en Voorburg. Een kaartje voor een enkele rit kost € 2,- en kan in de tram bij de conducteur worden gekocht.

Stuur een e-mail naar info@omd-lv.nl voor een flyer met meer info over de geopende monumenten en het programma. De website www.omd-lv.nl en de Facebookpagina worden regelmatig aangepast met actuele informatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant