Hans Vermeulen (zittend links) met bekenden uit de Voorburgse en Haagse popscene (foto: Martin Reitsma).
Hans Vermeulen (zittend links) met bekenden uit de Voorburgse en Haagse popscene (foto: Martin Reitsma).

Herinneringen aan Hans Vermeulen

Actueel 4.133 keer gelezen

Voorburg - Vorige week overleed muziekicoon Hans Vermeulen op zeventigjarige leeftijd in een Thais ziekenhuis. Muziek was zijn passie, een leven lang. Hij heeft een indrukwekkende muzikale erfenis achtergelaten en was ook in Voorburg nog altijd populair.

Door Martin Reitsma

Hans Vermeulen werd geboren in Voorburg op 18 september 1947 en wist als 7-jarig kind al dat hij muzikant wilde worden. In oktober 1961, op 14 jarige leeftijd, begon hij in een bandje dat later de Sandy Coast zou worden.

Sandy Coast scoorde een aantal hits in de jaren zestig en zeventig zoals 'Subject of my thoughts', 'I see your face again' 'Capitol punishment', 'True love that's a wonder. 'Just a friend' en 'Summertrain'.

Op 13 juni 1980 trad Sandy Coast op tijdens de Haagse Beatnacht, vervolgens besloten ze een comeback te maken. Het album 'Terreno' werd uitgebracht. 'The eyes of Jenny' werd in 1981 een enorme hit . Hierna werd af en toe nog samen opgetreden. In 1988 kwam Sandy Coast opnieuw bij elkaar voor het album 'Rendez vous'.

De gebroeders Hans en Jan Vermeulen richtten in 1975 de groep Rainbow Train. De band was populair en trok veel aandacht door haar muzikale klasse en bundeling van talent. 'Heaven on earth' en 'Another band' werden bekende hits.

Voorts was Vermeulen erg succesvol als producer en componist voor andere groepen en artiesten. Hij schreef en produceerde onder andere voor Anita Meijer 'The alternative way'. Hij produceerde in 1987 zangeres Nadieh en had begin jaren 90 succes met onder meer Ruth Jacott.

Hierna volgde een moeilijke privéperiode waarna Hans midden jaren negentig naar het Thaise eiland Ko Samui emigreerde en trouwde met de Thaise zangeres Aom. Hij liet op dit eiland een studio bouwen maar kwam ook met enige regelmaat terug naar Nederland voor optredens samen met zijn band The Rest waarmee enkele geslaagde albums werden opgenomen.

Vermeulen herdacht in 2001 zijn broer Jan en deed onder meer optredens op Houtrust, in 2008 bij 50 jaar Nederpop Live en oogstte in 2015 bij Parkroad Café Live succes. Voorts nam hij met zijn band The Rest een nieuw album op in de Parkroad Studio van Erik Kuylaars. Hij ontving talloze prijzen zoals een Gouden Harp en een Edison. Met zijn overlijden verliest de Nederlandse muziek, een betrokken, aimabele man. Hij was een groot en talentvol muzikant, componist en producer.

Reacties
Zijn eerste vrouw, zangeres Hilde Marchal laat weten: 'zijn overlijden raakt mij diep. Ik heb geen verdriet over het verlies van een muzikant maar over het verlies van een fijn mens en vader van mijn twee zoons waarmee ik nog steeds een goed contact had."
Rinus Gerritsen van Golden Earring: 'Ik hoorde het op het journaal. Dat is schrikken. Ik kende hem goed. Zelfde tijd natuurlijk. Hij heeft hele mooie dingen gedaan in de muziek. Ik heb diverse jamsessies met hem mogen doen.'
Rudy Bennett van The Motions: 'Ik heb de eer gehad in het verleden een paar liedjes met hem samen te zingen op de plaat van The Musicions union band. Hij heeft nog een aantal keren met de 'Pioniers van de Nederpop' meegedaan.
Len Bouman van The Rest: 'Lieve Hans, ben kapot ervan, hou van je broertje, mis je, always in my heart.'
Klaasje van der Wal van Shocking Blue: 'Tijdens de Haagse Beatreünie in het Paard van Troje hebben we backstage nog geruime tijd met elkaar gesproken. Ik vond hem een fijne man en groot muzikant.'
Evert Nieuwstede van Urban Heroes vertelt: 'Hans heeft veel voor mij betekend in het begin van mijn muzikale carrière met Urban Heroes'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant