Afgelopen jaar is het doel uit de duurzaamheidsagenda - 9.000 m2 zonnepanelen in 2020 - al gehaald (archieffoto).
Afgelopen jaar is het doel uit de duurzaamheidsagenda - 9.000 m2 zonnepanelen in 2020 - al gehaald (archieffoto).

Nieuwe subsidiepot duurzame maatregelen

Actueel 597 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente stelt in 2018 opnieuw geld beschikbaar voor duurzame maatregelen aan woningen. Vanaf 3 januari 2018 is hiervoor in totaal € 200.000 beschikbaar. Particuliere woningeigenaren kunnen net als in 2016 en 2017 met subsidie hun vloer, wanden of dak laten isoleren of een groen dak dan wel zonnepanelen laten installeren.

Nieuw is de optie om met subsidie een thuisaccu (voor het bewaren van zelf opgewekte stroom), een elektrisch inductiefornuis, infraroodpanelen of vloerverwarming aan te schaffen. Met deze uitbreiding wil de gemeente de overgang naar gasloos wonen stimuleren.

In de subsidieregeling zijn enkele voorwaarden veranderd. Bijvoorbeeld: iedereen die samen met anderen duurzaamheidsmaatregelen uitvoert, kan een beroep doen op extra subsidie; de burenbonus. Daarbij is het niet langer nodig om bij elkaar in de straat te wonen (buren); het is voldoende als men in dezelfde gemeente woont. Bovendien is de maximale subsidie voor verduurzaming van woningen met energielabel D of lager, verhoogd naar € 5000 (was € 2.500).

De aanleg van groene daken (nu 1.500 m2) blijft achter bij het streefgetal van 15.000m2. Om de aanleg verder te stimuleren is de minimale eigen investering van € 1.000 verlaagd naar € 250. Veel mensen blijken een groen dak op hun schuur te leggen, dat vanwege de geringere oppervlakte veelal een kleinere investering vergt dan € 1.000.

Afgelopen jaar is het doel uit de duurzaamheidsagenda - 9.000 m2 zonnepanelen in 2020 - al gehaald. Zonne-energie is echter belangrijk in de verduurzaming van het energiegebruik op weg naar een energieneutrale of energieleverende gemeente. Bovendien dragen zonnepanelen bij aan het vergoten van het energiebesef en leiden vaak tot meer energiemaatregelen door woningeigenaren. Om die reden handhaaft de gemeente de subsidie voor zonnepanelen, maar verlaagt deze van 10 procent naar 5 procent als men dit alleen doet. Met de burenbonus is de subsidie verlaagd van 15 naar 10 procent.

Aanvragen vanaf 3 januari
De subsidieregeling, onderdeel van de Duurzaamheidsagenda 2016-2020, is gestart om inwoners te stimuleren om duurzamer te wonen en leven. In 2016 en 2017 is in totaal bijna € 500.000 subsidie toegekend. Hiermee is de gemeente weer energiezuiniger, duurzamer en groener geworden. Woningeigenaren (inclusief Verenigingen voor Eigenaren) kunnen vanaf 3 januari digitaal subsidie aanvragen via www.lv.nl/subsidie. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Online is de subsidieregeling nu al in te zien op www.lv.nl/subsidie. Inwoners met vragen kunnen mailen naar energie@lv.nl.

Uit de krant