Groep 8 van De Vijverhof bij de sapbar. Links voor Max en Philip. Rechts voor Douwe en derde van rechts Bink (foto/tekst: Naomi Defoer).
Groep 8 van De Vijverhof bij de sapbar. Links voor Max en Philip. Rechts voor Douwe en derde van rechts Bink (foto/tekst: Naomi Defoer).

Basisschool De Vijverhof zette zich in voor Serious Request

Actueel 768 keer gelezen

Voorburg - Verse jus d'orange, maaltijden voor een prikkie en een collecte. Drie van de vele acties die de leerlingen van basisschool De Vijverhof in Voorburg zelf hebben verzonnen om geld in te zamelen. Met hart en ziel hebben zij zich vorige week ingezet voor Serious Request.

Door Naomi Defoer

Al tweeënhalve week komen de groep-achters, om de beurt, een halfuur eerder op school om sinaasappels uit te persen. 's Morgens verkopen zij verse jus d'orange en fruit. Vandaag is het de beurt aan Max (11), Philip (11), Bink (11) en Douwe (11). Ze vertellen maar wat graag over hun actie. Douwe: "We wilden met de klas iets doen voor Serious Request. Samen met Max, Philip en Bink mocht ik met een idee komen om geld in te zamelen." Bink vult aan: "De juffrouw kwam op het idee voor de sapbar, maar we hebben het helemaal zelf uitgevoerd. We hebben zelf het fruit gekocht en samen met de conciërge de bar ontworpen en in elkaar gezet. We verkopen jus en fruit." Philip: "Sommige mensen komen elke dag een sapje halen en anderen maar één keer."

De jongens weten heel goed waar ze geld voor inzamelen. Douwe: "Kinderen worden samengebracht met hun ouders." Bink: "Ja, kinderen die hun ouders kwijt zijn." Dat kunnen de jongens zich maar amper voorstellen. Max: "Ik zou echt niet zonder mijn vader of moeder kunnen. Ik ben mijn ouders wel eens kwijtgeraakt in de supermarkt, maar dat is gelukkig maar voor heel even."
Naast de sapbar is er nog een aantal acties bedacht speciaal om geld in te zamelen voor Serious Request. Zo worden er elke donderdag maaltijden verkocht voor €2,50, verzamelen kinderen geld en statiegeld in onder familieleden, maken de allerkleinsten kerstkaarten en is er een speciale kerstuitvoering waarbij donaties kunnen worden gedaan. Monique van Tiel, directrice van De Vijverhof: "Elk jaar doen we al een collecte na de kerstuitvoering, maar dit jaar wilden de kinderen meer doen. Vanaf groep ½ zijn er toen allerlei acties bedacht." Ook de ouders vinden het leuk. Van Tiel: "Met name de sapbar is populair. Gelijk de eerste dag hadden de leerlingen het zo druk, dat er snel sap bij geperst moest worden. Van Tiel lacht: "Elke ochtend is het een drukte van jewelste en plakt de hele keuken aan elkaar."

De directrice vindt het belangrijk om de kerstgedachte mee te geven. "Als Christelijke basisschool geven wij het kerstverhaal mee. Daarnaast willen wij de kinderen, vooral in deze tijd, leren om te geven en te delen. Dat doen we door de acties voor Serious Request, maar ook door kerstpakketten samen te stellen voor Stichting Buren en deel te nemen aan Schoenmaatjes." Kinderen vullen dan een schoenendoos met allerlei artikelen voor leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden.

In totaal is er €1.676,32 opgehaald. Afgelopen weekend is het bedrag door twee leerlingen en hun ouders naar het Glazen Huis in Apeldoorn gebracht.

Uit de krant